Προσωπικό ή Θεματικό blog; Ποιο να επιλέξω;

prosopiko-i-thematiko-blog-poio-na-epilexo


Τα περισσότερα blog που υπήρχαν αρχικά στην Ελλάδα ήταν προσωπικά. Δεν θυμάμαι να υπήρχαν πολλά θεματικά blog. Τότε όμως τα blog ήταν και λιγότερα από ότι σήμερα, ή τουλάχιστον γνωρίζαμε λιγότερα blog.


Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα άτομα δημιουργούν blog. Είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσεις όλα.


Αποφεύγω να παρακολουθώ μόνο τα blog που συνηθίζω να διαβάζω και προσπαθώ να δίνω ευκαιρίες σε καινούργια blog που υπάρχουν στον aggregator.


Ο λόγος που το κάνω, είναι για να μη “κλείσω” τον εαυτό μου σε ένα “στενό κύκλο” από γνωστά blog. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι κλίκες άλλωστε.


Όσο αυξάνουν τα blog όμως, είναι δυσκολότερο για κάποιο νέο blog να γίνει γνωστό. Θα πρέπει να έχει κάτι ιδιαίτερο για να τα καταφέρει.


Κι εδώ ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα. Τι είναι προτιμότερο; Ένα Προσωπικό ή ένα Θεματικό blog;


Και τα δύο έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.


Προσωπικά δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω τον έναν από τους δύο δρόμους. Μου αρέσει ο χαμός που γίνεται σε ένα προσωπικό wordpress blog χωρίς κανόνες, μου αρέσει όμως και η μορφή που έχει πάρει το blog του blogspot στο οποίο γράφω μόνο θέματα που αφορούν τα blogs. Για αυτό άλλωστε διατηρώ και τα δύο blog.


Στην αρχή, έγραφα για τεχνικά θέματα στο προσωπικό μου blog. Αυτό όμως, είχε αρχίσει να γίνεται εκνευριστικό. Ειδικά για τους αναγνώστες που ήθελαν να διαβάζουν μόνο τεχνικά θέματα.


Όταν ένιωσα πως γράφω συχνά για θέματα που αφορούν blogs, αποφάσισα πως δεν γινόταν να συνεχιστεί, γιατί ουσιαστικά κατέστρεφα το προσωπικό μου blog έτσι όπως ήταν όλα μαζί ανακατεμένα. Γι’ αυτό αποφάσισα να προσθέσω ένα θεματικό blog στο wordpress για να τα διαχωρίσω.


Πιστεύω πως στο μέλλον, το παιχνίδι θα το κερδίσουν τα θεματικά blogs. Το νιώθω και όταν διαβάζω αγγλόφωνα blogs. Δεν διαβάζω ούτε ένα προσωπικό αγγλόφωνο blog, ενώ διαβάζω αρκετά θεματικά.


Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι απλούστατος. Αναζητώ την “πληροφορία” κι αυτήν απαιτώ. Δεν με νοιάζει αν ξύπνησε στραβά ο τάδε ξένος blogger ή αν βρήκε γκόμενα.


Φυσικά στην Ελλάδα επικρατεί λίγο και η τάση “Φτιάχνω blog για να βρω γκόμενα/παρέα/whatever“, όμως γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και τα site γνωριμιών, και τα chat και τόσες άλλες δικτυακές υπηρεσίες.


Τα κείμενα που έχουν προσωπικό χαρακτήρα, θα τα διαβάσω κυρίως στα blog των φίλων μου, όπως και τα δικά μου θα τα διαβάσουν μόνο οι φίλοι μου. Ο δικτυακός μικρόκοσμος μου δηλαδή.


Οπότε, αν δω όλα τα δεδομένα μαζί, πιστεύω πως τα blog προσωπικού χαρακτήρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα έχουν το “πιστό” κοινό τους, αλλά στη συνέχεια αυτά που θα εκτοξευτούν σε επισκεψιμότητα θα είναι τα θεματικά blog. Κι αυτό εξαιτίας της “δύναμης” που έχει η πληροφορία.


Το μήνα που πέρασε, στο προσωπικό μου blog, όσοι ήταν όλοι οι συνηθισμένοι επισκέπτες μαζί, τόσοι ήταν και όσοι διάβασαν το κείμενο μου για τα river party. Το κείμενο αυτό, δεν το διάβασαν μόνο οι συνηθισμένοι μου επισκέπτες, το διάβασαν εκατοντάδες άτομα που έψαχναν την “πληροφορία” μέσω των μηχανών αναζήτησης.


Όταν πολλές παρόμοιες “πληροφορίες” είναι μαζεμένες σε ένα θεματικό blog, κερδίζεις έναν ακόμα σταθερό επισκέπτη. Αυτό σπάνια συμβαίνει σε ένα προσωπικό blog με την ίδια πληροφορία.


Για αυτό, πιστεύω πως στο μέλλον θα κυριαρχήσουν τα θεματικά blogs και στην Ελλάδα. Οπότε, αν νιώσετε πως γράφετε συχνά εξειδικευμένα κείμενα, ίσως είναι καλό να σκεφτείτε κάποια στιγμη και τη δημιουργία ενός θεματικού blog.


Δεν έχω blog, από που να ξεκινήσω;


Πολλές φορές, ξεχνάω πως υπάρχουν άτομα που δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα blog και δεν γνωρίζουν πως να ξεκινήσουν. Ίσως τελικά, να πρέπει να δημιουργήσω μια σειρά δημοσιεύσεων για τα άτομα αυτά.


Γνωρίζω πως όσοι έχουν blog, βαριούνται κάτι τέτοιες δημοσιεύσεις. Για να πω την αμαρτία μου, ούτε εγώ θα διάβαζα μια τέτοια δημοσίευση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως κάποτε είμασταν κι εμείς στη θέση των ατόμων αυτών. Και είμαστε εμείς που πρέπει να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν, για να έρθουν στη μεγάλη παρέα μας.


Τα περισσότερα άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν ένα blog, είναι ήδη αναγνώστες μας. Κάποια στιγμή παίρνουν την απόφαση να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο κι άλλες φορές τρομάζουν και μπερδεύονται από κάποια εξειδικευμένα βοηθήματα που γράφουμε για πιο έμπειρους blogger.


Επιλογή υπηρεσίας δωρεάν φιλοξενίας


Ας απλοποιήσουμε τα πράγματα λιγάκι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα άτομο, είναι να διαλέξει την πλατφόρμα στην οποία θα στήσει το blog του.


Στη φάση αυτή, καλό είναι να μη δίνει σημασία στα χαρακτηριστικά των blog που είναι στημένα σε πληρωμένο χώρο, όπως τα δικά μου για παράδειγμα. Προσωπικά έχω τη δυνατότητα να κάνω ότι θέλω στα blog μου και δεν με περιορίζει κανείς και τίποτα.


Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στις υπηρεσίες που παρέχουν δωρεάν φιλοξενία για blogs. Πάντοτε υπάρχουν περιορισμοί κι αυτό είναι λογικό. Κάθε υπηρεσία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τα οποία συζητάμε συχνά.


Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που παρέχουν δωρεάν blogs. Κάποιες από αυτές είναι πια αναγνωρισμένες για τη διάρκεια και τη σταθερότητα τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αξιόλογες νέες υπηρεσίες. Όμως επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μου, καλό είναι να κινούμαστε στις πιο “σίγουρες” που έχουν αντέξει στο χρόνο.


Οι δικές μου προτάσεις, αφορούν 2 ξένες υπηρεσίες και 1 ελληνική. Καλό είναι να μελετήσετε λίγες μέρες τα blog που ήδη υπάρχουν στις υπηρεσίες αυτές, ώστε να επιλέξετε την πλατφόρμα που σας βολεύει περισσότερο.


  • https://www.wordpress.com
  • https://www.blogger.com


Προσωπικά, είμαι λάτρης του wordpress, όμως έχω την πλατφόρμα σε πληρωμένο server κι αυτό σημαίνει πως δεν έχω κανέναν απολύτως περιορισμό.


Όταν αποφασίσετε ποια πλατφόρμα σας βολεύει και δημιουργήσετε το πρώτο σας blog, αρχίστε να ψάχνετε σιγά σιγά τις διαθέσιμες λειτουργίες. Για ότι χρειαστείτε μπορείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε θέλετε κάτω στα σχόλια. Συνήθως οι προβληματισμοί των νέων blogger είναι πάνω κάτω ίδιοι.


Εμφάνιση και περιεχόμενο


Παρόλο που η εμφάνιση και τα διάφορα widget έχουν σημασία για ένα blog, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να του δώσετε σημασία αργότερα. Στην αρχή θα πρέπει να δώσετε σημασία στα κείμενα και το περιεχόμενο. Κανένας δεν θα επισκεφτεί το blog σας για να δει αν είναι όμορφο, όλοι θα το επισκεφτούν για να διαβάσουν αυτά που γράφετε.


Αν σιχαίνομαι κάτι πραγματικά, είναι τα νέα blog που η πρώτη τους δημοσίευση είναι του στυλ “Αυτό είναι το blog μου, μπορείτε να γράφετε ότι θέλετε”. Πιστέψτε με, κανείς μα κανείς δεν θα κάτσει να γράψει οτιδήποτε στο ολόαδειο νέο σας blog. Είναι το δικό σας blog, και εσείς πρέπει να το γεμίσετε με περιεχόμενο. Αν δεν μπορείτε ή αν δεν έχετε τίποτε απολύτως να γράψετε, μην ξεκινήσετε καθόλου.


Λογοκλοπή


Επίσης ένα μεγάλο λάθος που πρέπει να αποφύγετε, είναι η αντιγραφή και η λογοκλοπή. Δεν έχει σημασία αν κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη του blog σας. Μη χρησιμοποιείτε κείμενα άλλων blogger για να γεμίσετε το blog σας. Κάποια στιγμή θα γίνει αντιληπτό και δεν θα σας αρέσει καθόλου η συνέχεια. Δημιουργήστε το δικό σας στυλ και το δικό σας περιεχόμενο.


Για οτιδήποτε χρειαστείτε και μπορούμε να βοηθήσουμε, είμαστε εδώ. Καλή αρχή!


Γιατί να δημιουργήσω ένα blog;


Όσο περνάει ο καιρός και αυξανόμαστε, αρχίζει να γίνεται ένα buzz γύρω μας και γύρω από τα blog μας. Τα ΜΜΕ αρχίζουν όλο και περισσότερο να ασχολούνται μαζί μας, διάφορα έντυπα θέλουν να κυκλοφορούν στο όνομα μας και οι γνωστές ιστοσελίδες, ενσωματώνουν η μία μετά την άλλη υπηρεσίες σχετικές με blogs.


Είτε το θέλετε, είτε όχι, είμαστε πια ένα TARGET GROUP που αυξάνει με γρήγορα βήματα. Μέσα από όλη αυτή την προβολή λοιπόν, το blogging άρχισε να γίνεται μόδα και να τραβάει το ενδιαφέρον αρκετών ατόμων.


Γενικότερα η προβατοποίηση που δημιουργεί η μόδα ποτέ δε μου άρεσε, πάντοτε προτιμούσα την αξία της μονάδας και της διαφορετικότητας. Οπότε δε πιστεύω πως πρέπει οι πάντες να δημιουργήσουν blog απλά επειδή έχει κι ο διπλανός τους. Ουσιαστικά κάτι τέτοιο είναι μάλλον χαμένος κόπος και χρόνος.


Παρ’ όλα αυτά, μπορώ να σκεφτώ μερικούς από τους λόγους για τους οποίους κάποιος δημιουργεί ένα blog.


  1. Θέλω να καταγράφω τις σκέψεις μου. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός blogger ξεκίνησε κάπως έτσι. Χωρίς κανέναν άλλο λόγο. Απλά για να καταγράφουν τις σκέψεις τους. Πολλά άτομα μπορούν να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους όταν γράφουν ή απλά θέλουν να ξεσπάσουν.
  2. Θέλω να κρατάω ημερολόγιο. Ουσιαστικά τα blog είναι ότι πρέπει για να διατηρεί κάποιος ένα δημόσιο ημερολόγιο. Είτε αυτό είναι προσωπικού, είτε επαγγελματικού χαρακτήρα.
  3. Θέλω να διαμαρτυρηθώ. Από εδώ και πέρα, το μοντελάκι αυτό θα φοριέται συχνά. Τα blogs μπορούν να είναι η φωνή του πολίτη. Ένας πολύ καλός τρόπος να βγάλετε τα απωθημένα σας για οτιδήποτε σας ενοχλεί. Όλο και κάποιος θα σας διαβάσει.
  4. Θέλω να δει ο κόσμος τη δουλειά μου. Μη μπείτε στο τριπάκι πως δουλειά είναι μόνο κάτι που πουλάει ένας blogger. Σε αυτή την κατηγορία μπορώ να βάλω από ποιητές, συγγραφείς και δημοσιογράφους, μέχρι προγραμματιστές, σχεδιαστές ιστοσελίδων, αστρολόγους και δικηγόρους.
  5. Θέλω να κάνω νέες γνωριμίες. Η επιθυμία για κοινωνικοποίηση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των blogs. Νέες παρέες - σχέσεις - φιλίες - λυκοφιλίες δημιουργούνται συνεχώς. Το θέμα όμως, είναι να έχεις και κάτι να γράψεις, αλλιώς είναι προτιμότερο να συνεχίσεις να επισκέπτεσαι τις ιστοσελίδες γνωριμιών.
  6. Θέλω να βγάλω χρήματα. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από τα blogs, αλλά μην έχεις την εντύπωση πως θα γίνεις πλούσιος σε δυο μήνες. Τα blogs δεν είναι η κότα με το χρυσό αυγό. Χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια από όση νομίζεις. Υπάρχουν πολλά άτομα που βγάζουν αρκετά χρήματα μέσω των blogs τους. Τα ίδια άτομα δεν έβγαζαν καθόλου χρήματα για αρκετούς μήνες όταν ξεκίνησαν. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, προσπάθεια και αγάπη για αυτό που κάνεις.


Αν πιστεύεις πως θέλεις να δημιουργήσεις ένα blog, είναι καλό για ένα διάστημα να διαβάζεις blogs. Δεκάδες blogs ανοίγουν και κλείνουν κάθε μέρα.


Αν σκοπεύεις να δημιουργήσεις ένα επαγγελματικό blog, ξεκίνα πρώτα με ένα προσωπικό, για να δεις αν το αντέχεις κι αν σου αρέσει. Θα μάθεις από τα λάθη σου μέχρι να βρεις το ρυθμό σου και μετά θα είναι ευκολότερο να δημιουργήσεις ένα επαγγελματικό blog.


Αν το πάρεις απόφαση, μπορείς να ξεκινήσεις να διαβάζεις τη δημοσίευση που θα σε καθοδηγήσει για να δημιουργήσεις το πρώτο σου δωρεάν blog.


Στον ιστότοπο και το forum του Texnologia.Net θα βρείτε πολλά βοηθήματα που αφορούν τα blogs και τις ιδιαιτερότητες τους. Και αν δε βρείτε κάτι, μη διστάσετε να ρωτήσετε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια