Facebook business page, αυξήστε τους ακολούθους της σελίδας σας

facebook-business-page-afxiste-tous-akolouthous-tis-selidas-sas

Κάποτε το Facebook business page αποτελούσε μεγάλο στήριγμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, διότι οι ακόλουθοι της σελίδας, αφού έβλεπαν κάποια ενδιαφέρουσα ανάρτηση, έκαναν κλικ πάνω της και μετέβαιναν δωρεάν προς τον ιστότοπο, με θετικό πρόσημο να αυξάνεται έτσι η επισκεψιμότητα και κατ' επέκταση να μεγεθύνονται οι πωλήσεις. 

Δυστυχώς, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, το Facebook άλλαξε στρατηγική 360 μοιρών ώστε να καταστεί πιο κερδοφόρα ως εταιρεία, ερευνώντας διαρκώς τρόπους  για να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της και τελικά κατέληξε στο σημερινό μοντέλο που αντικειμενικά είναι απογοητευτικό και δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στις επιχειρήσεις που έχουν σελίδα σε τούτη την πλατφόρμα, διότι ακόμη και αν έχεις 10.000 like, ενδεχομένως να μην εμφανίσει την καινούργια σου ανάρτηση σε κανέναν από τους ακολούθους σου, παρά μόνο αν την προωθήσεις επί πληρωμή.

Αυτή η ιδιομορφία ωφέλησε καθαρά και μόνο το Facebook, και κανέναν άλλον. Για να κατανοήσετε το μέγεθος της κατάστασης, ένας γνωστός μου που έχει ένα εξαιρετικό ειδησεογραφικό ιστότοπο με μία Facebook business page που ξεπερνάει τα 150.000 likes, κατάφερνε το 2019 να παίρνει κάθε μέρα 10.000 μοναδικούς επισκέπτες από τη σελίδα του και μόνο. Ωστόσο στην παρούσα φάση οι μοναδικοί επισκέπτες που προέρχονται από το Facebook page δεν ξεπερνούν τους 50 σε ημερήσια βάση. 

Εν ολίγοις, συνέβησαν τεράστια ατοπήματα από την πλευρά του Facebook που πλέον δεν δίνει το κίνητρο στον διαχειριστή της σελίδας να την εμπλουτίζει προκειμένου να έχει κάποιο άμεσο όφελος, πέρα από το θεαθήναι με τον αυξημένο αριθμό των like. Εν τούτοις, αν για οποιοδήποτε λόγο εξακολουθείτε να θεωρείτε πως σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιείται την σελίδα σας σε αυτή την πλατφόρμα για να αυξήσετε να αυξήσετε τους ακολούθους, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Δημιούργησε διαγωνισμούς αποκλειστικά στο Facebook page

gift

Προσωπικά παροτρύνω αρκετό κόσμο να προβαίνει σε τούτη την στρατηγική γιατί είναι μία από τις αποτελεσματικότερες, ιδίως αν το δώρο του διαγωνισμού παρουσιάζει σπουδαίο ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό, όπως κάποιο κινητό τηλέφωνο, ένα tablet, ένα notebook κ.λπ. Επειδή όλη αυτή η διαδικασία έχει κάποιο κόστος, φροντίστε τουλάχιστον να διεξάγεται μία σωστή προωθητική ενέργεια προκειμένου να πιάσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. 

Όσον αφορά την αναλογία σας των διαγωνισμών που ενδείκνυται να διενεργείται μέσα σε ένα χρόνο, είναι τουλάχιστον δύο με τρεις φορές, ενώ το ιδανικότερο είναι κάθε μήνα. Όμως αυτό έχει να κάνει καθαρά με το γεγονός πόσο σας ενδιαφέρει να αναπτύξετε το Facebook Business page σας.

Προτρέψτε φίλους και γνωστούς να κάνουν like στη σελίδα σας

like

Είναι ο πιο ανέξοδος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τους ακολούθους στη σελίδα σας. Ωστόσο φροντίστε να μην το παρακάνετε και γίνεται ενοχλητικοί, αφού μπορεί να την μπλοκάρουν, ώστε να ξεμπερδεύουν μία και καλή από εσάς. Η ιδανική μεθοδολογία για να προτρέψετε κάποιον γνωστός σας να κάνει follow είναι πρωτίστως να συνομιλήσετε μαζί του μέσα από το chat και να του εξηγήσετε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για σας, αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω για να μην δώσετε την εντύπωση ότι εξαρτάστε από αυτούς και μετέπειτα το εκμεταλλευτούν εις βάρος σας, ζητώντας διάφορες χαρές για κάτι τόσο ασήμαντο.

Οφείλετε να έχετε στην άκρη του μυαλού σας ότι από τις χίλιες προσκλήσεις που ενδεχομένως να στείλετε στους διαδικτυακούς σας φίλους πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσετε πάνω από 50 Follow, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, αν π.χ. η σελίδα σας φαντάζει κόσμημα και όντως συναρπάζει με το περιεχόμενο της.

Προωθήστε τη σελίδα σας με το Facebook ads

Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και ενδείκνυται κυρίως για όσους έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα για να το πράξουν. Παρόλα αυτά, πιστέψτε με αξίζει τον κόπο, γιατί οι ακόλουθοι που θα αποκτήσετε θα είναι αληθινοί άνθρωποι, και κάποια στιγμή αργότερα, όχι μόνο να κάνω ένα κλικ για να μπουν στο site σας, αλλά και να προβούν σε κάποια αγορά ενός προϊόντος ή κάποιας υπηρεσίας που παρέχεται. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται για πεταμένα λεφτά, αλλά περί επένδυσης εάν την αξιοποιήσετε σωστά.

Εδώ το κόστος ανά like για Έλληνες χρήστες κοστίζει περίπου 0,10 λεπτά του ευρώ, όμως μπορεί αυτή η τιμή  να είναι αισθητά αυξημένη αν η σελίδα σας απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό κοινό, για παράδειγμα μόνο σε γυναίκες ή άντρες, σε κάποια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ή αν η κατηγορία της Facebook pages στοχεύει σε ένα εξειδικευμένο σύνολο ανθρώπων, για παράδειγμα μόνο σε κυνηγούς, σε λάτρεις των θαλάσσιων Σπορ, και ούτω καθεξής.

Κοινοποιήστε τη Σελίδα σας εκτός Facebook

Είναι επιτακτική ανάγκη να μεριμνήσετε για την γνωστοποίηση της Facebook business page σας, οπουδήποτε καταστεί αυτό εφικτό και σε λογικά πλαίσια, δίχως να προβαίνετε σε περίεργες μεθοδολογίες τύπου Spam. Αρχικά φροντίστε να υπάρχει ένα κουμπί του Facebook στον ιστότοπο σας που να οδηγεί κατευθείαν στη σελίδα σας, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν like από μόνοι τους, χωρίς να τους πιέσετε.

Επίσης εάν έχετε κάποιο κανάλι στο YouTube μην ξεχάσετε να βάλετε και εκεί την κάποιο σύνδεσμο που να οδηγεί στο Facebook page σας. Το ίδιο μπορείτε να πράξετε και σε διάφορα φόρουμ στο διαδίκτυο, αρκεί πρώτα να αναρτάται ενδιαφέρον περιεχόμενο σε αυτές τις τοποθεσίες και προς το τέλος του κειμένου να υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος με απώτερο σκοπό να γίνεται διακριτικά.

Πως να διατηρήσετε τους υφιστάμενους ακολούθους

Το ότι συγκεντρώσατε μερικές χιλιάδες like έως τώρα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως με την πάροδο των ετών δεν θα χάσετε ένα μέρος εξ αυτών. Επομένως πρέπει να προβείτε σε κάποιες καθοριστικές ενέργειες για την διατήρηση του κοινού σας, ειδάλλως θα είναι σαν να έχετε κάνει μία τρύπα στο νερό, και απλά θα εύχεστε να μην συμβεί το ανέφικτο. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Να ενημερώνεται συχνά με αναρτήσεις τη σελίδα σας

Αν για παράδειγμα δημοσιεύεται κάθε μέρα πάνω από πέντε αναρτήσεις, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια από αυτές τις δημοσιεύσεις στο κοινό που σας ακολουθεί, και τελικά μπορεί να κάνουν κλικ για να μεταφερθούν στο ηλεκτρονικό κατάστημα σας, δίχως όμως να υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα έρθει ένας συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών.

Ωστόσο θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε μία σοβαρή συνισταμένη που κάνει τη διαφορά. Αν δεν έχετε τι να γράψετε και τι να πείτε, καλύτερα μην δημοσιεύσετε τίποτα, γιατί έτσι πιθανώς να υποβαθμίζεται την ποιότητα του Facebook business page σας, και εν τέλει, κάποιοι να σταματήσουν να σας ακολουθούν, επειδή το περιεχόμενο σας είναι μηδαμινής αξίας, και ίσως να τους χαλάει την αισθητική.

Μην αυτοματοποιείτε τα πάντα

Είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που απαρτίζεται από αληθινούς ανθρώπους, οπότε η εμπορική επωνυμία σας πρέπει να δείχνει σοβαρή και υπεύθυνη, και πάνω από όλα είναι αναγκαίο να δώσετε την εντύπωση ότι την διαχειρίζονται πραγματικά άτομα και όχι ρομπότ, όπως είναι άλλωστε και της μόδας, που όταν θέτεις μία ερώτηση στη σελίδα σου στέλνει κατευθείαν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα ως απάντηση για να ξεμπερδεύουν μαζί σου, κάτι που επιεικώς χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο, και πρέπει να αποφεύγετε κατηγορηματικά.

Φροντίστε οι ίδιοι σας να δημοσιεύετε τις αναρτήσεις, και παράλληλα να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις των χρηστών σας για να απαντήσετε άμεσα σε τυχόν σχόλιο που προκύψει από κάποιο ενδιαφερόμενο.

Μην προωθείτε μόνο προϊόντα και υπηρεσίες

Ξεκολλήστε από την λάθος νοοτροπία να δημοσιεύετε μόνο προϊόντα και υπηρεσίες στο λογαριασμό σας, πιστεύοντας έτσι πως θα καταπλήξετε το ευρύ κοινό. Οι αλγόριθμοι του Facebook είναι αρκετά εξελιγμένοι και μπορούν να καταλάβουν τι αρέσει και τι απεχθάνεται το κοινό σας, αποκρύπτοντας από το news feed τους άσχετο περιεχόμενο για να μην φύγουν από την πλατφόρμα. Το Facebook βασίζεται στο ενδιαφέρον και όχι στην στην υποτιθέμενη πρόθεση.

Μην προσπαθήσετε να εξαπατήσετε το οικοσύστημα του Facebook

Μην αγοράζετε ψεύτικα like που πωλούνται από διάφορους μαυραγορίτες σε κάθε γωνιά του διαδικτύου έναντι χαμηλού τιμήματος, φερειπείν μπορείς να λάβεις 10.000 like για 100 ευρώ, όμως σχεδόν το 98% θα χαθεί κατά τις επόμενες ημέρες κάτι που μεταφράζεται ότι πρόκειται για πεταμένα λεφτά. Η χειραγώγηση των αλγορίθμων μέσω μαύρων τεχνικών που δεν αποφέρει κανένα αληθινό όφελος είναι χάσιμο χρόνου, ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να κάνετε κάτι πιο προσοδοφόρο, από το να επιδιώκεται να εξαπατήσετε το σύστημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια