Pixabay, δωρεάν φωτογραφίες για Site και Blog

pixabay-dorean-fotografies-gia-site-kai-blog

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι webmasters παγκοσμίως, είναι πως δεν βρίσκουν σχετικές φωτογραφίες με την θεματολογία του εκάστοτε άρθρου που γράφουν και καταλήγουν να βάζουν άσχετες εικόνες που δεν έχουν άμεση σύνδεση με το γραπτό κείμενο. Αυτό συμβαίνει προφανώς επειδή δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του Pixabay  που προσφέρει δωρεάν δεκάδες εκατομμύρια φωτογραφίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα, χωρίς να κινδυνεύει κάποιος για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα υπάρχει μία μικρή μερίδα αρθρογράφων που έχουν την φαεινή ιδέα να παίρνουν φωτογραφίες από το Google Images που τους εμφανίζει για σχετικές λέξεις κλειδιά που αναζητούν, όπως για παράδειγμα «τεχνολογία»,  ωστόσο εκεί εμφανίζεται οπτικό υλικό που πιθανόν να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, με αρνητικό πρόσημο να την αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους και μετά να την εισάγουν στην ανάρτηση του Site ή του Blog τους. Δηλαδή κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να δεχτούν αγωγή μερικών δεκάδων  χιλιάδων ευρώ για παραβίαση πνευματικής περιουσίας. 

Μην ξεχνάτε ότι ζούμε στην Ευρώπη και είναι εύκολο να μας εντοπίσουν οι διωκτικές  αρχές εάν έχει προκύψει κάποια καταγγελία για τυχόν παρανομίες. Επιπρόσθετα όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται μεταξύ τους, και η μία παρέχει στην άλλη τις απαιτούμενες πληροφορίες για τον εντοπισμό των παραβατών. Οπότε είναι σχεδόν λίγο δύσκολο να τη γλιτώσεις εάν έχεις κλέψει μεγάλο όγκο φωτογραφιών και εικόνων, δίχως να λάβει την εγγραφή άδεια από τον δημιουργό τους Ακόμη κι αν δεν σε πιάσουν άμεσα, αυτό θα γίνει κάποια στιγμή στο κοντινό ή μακρινό μέλλον, και κατά συνέπεια θα υποστείς τις συνέπειες των πράξεων σου.

Τι είναι το Pixabay;

Είναι ένας ιστότοπος κοινής χρήσης φωτογραφιών, εικόνων, βίντεο, σκίτσων, Vector graphics που δύναται να τα χρησιμοποιήσεις υπό την προσαρμοσμένη άδεια «Creative Commons CC0». Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να αναφέρεις τον δημιουργό του υλικού, αλλά το ίδιο το pixabay επισημαίνει ότι καλό θα είναι να το πράξεις ως ανταμοιβή για τις δωρεάν υπηρεσίες που παίρνεις ανιδιοτελώς, και κατ' επέκταση γιατί έτσι δίνεις κίνητρο σε όλους εκείνους τους δημιουργούς που κουράζονται για να παρέχουν τόσο υψηλής ποιότητας οπτικό υλικό, χωρίς να κερδίζουν τίποτα, παρά μόνο τη φήμη.

Επιπλέον, στο Pixabay οι χρήστες μπορούν να πάρουν και να συνεισφέρουν εικόνες, βίντεο κ.λπ. Για τη μεταφόρτωση και τη λήψη αρχείων εικόνων πλήρους μεγέθους, απαιτείται ο χρήστης να είναι εγγεγραμμένος στον ιστότοπο. Μεταφορτώνοντας αρχεία, οι συνεισφέροντες παραιτούνται από τα πνευματικά τους δικαιώματα. Επομένως σκεφτείτε πολύ καλά τι πρόκειται να κάνετε για να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι και μετά μπείτε σε μία περίπλοκη διαδικασία διεκδίκησης των νόμιμων δικαιωμάτων σας.

Pixabay, δωρεάν φωτογραφίες για Site και Blog

Αν και υπάρχουν και άλλες παρόμοιες ανταγωνιστικές πλατφόρμες που και αυτές με τη σειρά τους προσφέρουν απολύτως δωρεάν ένα τεράστιο πλήθος εικόνων και φωτογραφιών, όπως για παράδειγμα το https://unsplash.com και το https://www.pexels.com, ωστόσο, ο λόγος που επικεντρώνομαι στο https://pixabay.com έγκειται στο γεγονός πως έχει μία τεράστια κοινότητα χρηστών που ανεβάζει διαρκώς καινούργιο υλικό που είναι σχεδόν αδύνατο να μην εντοπίσεις αυτό που ψάχνεις.

Βέβαια, αρκετοί από εσάς εύλογα θα αναρωτηθείτε από που βγάζει το Pixabay τόσα πολλά έσοδα για να συντηρεί μία τόσο κοστοβόρα πλατφόρμα. Η απάντηση είναι, από τις διαφημίσεις. Φερειπείν, ας υποθέσουμε ότι εγώ αναζητώ φωτογραφίες για ξύλινα κουφώματα, και μόλις πατάω το κουμπί για να δείξει τα αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη θεματολογία που επιθυμώ, τότε εμφανίζει παράλληλα διαφημιστικές φωτογραφίες τύπου «Sponsored Images» από το iStock που μπορείς να τις αγοράσεις και όταν πραγματοποιηθεί αυτή η συναλλαγή, το pixabay θα λάβει μία μικρή προμήθεια.

Άδεια χρήσης φωτογραφιών, εικόνων, βίντεο από το pixabay

Παρακάτω ακολουθεί μία περιληπτική ερμηνεία του περιεχομένου που μπορεί χρησιμοποιηθεί, ακόμη και για εμπορικό σκοπό, δηλαδή αν έχεις κάποιο e-shop και επιθυμείς να βάλεις στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου εικόνες από το pixabay. Επιπλέον, παρακάτω εξηγούμε και τι δεν επιτρέπεται συμβεί.

Τι επιτρέπεται

  • Όλο το περιεχόμενο στο Pixabay μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντελώς δωρεάν για εμπορική, και μη χρήση σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο "Τι δεν επιτρέπεται".
  • Δεν απαιτείται αναφορά. Δεν είναι απαραίτητη η πίστωση στον συνεισφέροντα δημιουργό ή στο ίδιο το Pixabay, αλλά εκτιμάται δεόντως από την κοινότητα μας.
  • Μπορείτε να κάνετε όσες τροποποιήσεις θέλετε στο περιεχόμενο που παίρνετε από το Pixabay.

Τι δεν επιτρέπεται

Προς αποφυγή παρανοήσεων, σε κάποιους όρους θα παραθέσω τις αγγλικές λέξεις για να μην γίνει παρερμηνεία στην μετάφραση των όρων, και τελικά βγάλετε λάθος συμπεράσματα.

Αυτή η ενότητα ισχύει μόνο για τους image users (ελληνικά: τους χρήστες) και όχι για τους image authors (ελληνικά: τους δημιουργούς). 

  • Μην αναδιανέμετε ή πουλάτε τις εικόνες ή τα βίντεο του Pixabay σε άλλες πλατφόρμες γιατί αυτή η τακτική παραβιάζει παράφορα τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
  • Μην παίρνετε και τροποποιείται εικόνες που εμφανίζονται τα εκάστοτε άτομα με προσβλητικό τρόπο, δηλαδή που να θίγει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια τους.
  • Μην χρησιμοποιείτε εικόνες με αναγνωρίσιμες εμπορικές επωνυμίες, όπως για παράδειγμα coca-cola, για να δημιουργήσετε μια παραπλανητική σχέση με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Pixabay vs Google Images

Θεωρώ πως έχω υποχρέωση από την πλευρά μου να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις γιατί επί της ουσίας πρόκειται για δύο ανόμοια πράγματα. Και πιο αναλυτικά, στο Pixabay μπορείς να ανεβάσεις το δικό σου μοναδικό υλικό ώστε να το χρησιμοποιήσει η υπόλοιπη κοινότητα σε τούτη την πλατφόρμα. Όπως και να κάνεις απεριόριστο αριθμό λήψης φωτογραφιών, με τις προϋποθέσεις που εξήγησα στις παραπάνω ενότητες, και δεν προσβάλλουν τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου τρίτου.

Αντιθέτως, το google images είναι μηχανή αναζήτησης εικόνων της ομώνυμης εταιρείας που εμφανίζει αποτελέσματα από διάφορα websites, blogs, στιγμιότυπα από βίντεο, και γενικότερα ότι έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο. 

Για να μπορέσεις να πάρεις δωρεάν φωτογραφίες από το Google Images και να τις χρησιμοποιήσεις για προσωπική σου χρήση θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι που θα σας δείξω αμέσως τώρα. Γράφουμε τον όρο αναζήτησης που μας ενδιαφέρει, για παράδειγμα «love», πηγαίνουμε στα εργαλεία, και  μετά επιλέγουμε «δικαιώματα χρήσης», και εκεί μας δείχνει τρεις επιλογές όπως «όλα», «Άδειες Creative Commons» και «Εμπορικές και άλλες άδειες». Εσείς για να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν εικόνες επιλέξτε την κατηγορία «Άδειες Creative Commons» Ωστόσο εδώ ενδέχεται να απαιτείται να βάλετε την «Πηγή» (αγγλικά: image source). 

Όπως και να έχει το πράγμα, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καλό θα είναι να αποφεύγεται το Google images, διότι ο δημιουργός ενδέχεται να αλλάξει απροειδοποίητα και χωρίς καμία ενημέρωση την κατηγορία δικαιωμάτων χρήσης των εικόνων του στο μέλλον, και από εκεί που διατίθενται δωρεάν στην αμέσως επόμενη στιγμή να απαγορεύεται να τις χρησιμοποιήσεις.

Αξίζει να δημιουργείς φωτογραφίες για το pixabay

Κατά τα τελευταία χρόνια αρκετά άτομα μου στέλνουν μήνυμα και με ρωτούν αν αξίζει να ενταχθούν στην κοινότητα του pixabay ως συνεισφέροντες, και αντικειμενικά, το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι όντως έχει ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση, μονάχα εάν θέλεις να διευρύνεις την φήμη σου ως δημιουργός φωτογραφιών, εικόνων και βίντεο. Αφού ομολογουμένως δεν πρόκειται να κερδίσεις καθόλου χρήματα από αυτήν την ενασχόληση.

Εν τούτοις υπάρχει μία ακόμη σημαντική παράμετρος στο όλο ζήτημα που αν την εξετάσεις προσεκτικά θα διαπιστώσεις πως προκύπτουν και άλλα οφέλη, όπως για παράδειγμα εάν έχεις ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο στο pixabay, τότε προφανώς το προφίλ σου θα γίνει ανάρπαστο και ίσως να δεχτείς επαγγελματικές προτάσεις για να δουλέψεις για διάφορες επιχειρήσεις και εταιρείες. Όμως, τα πάντα είναι σχετικά και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα επιτευχθεί ετούτος ο σκοπός, αν αναλογιστούμε πως υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός με σπουδαία ταλέντα σε αυτή την πλατφόρμα,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια