Τι είναι Shared web hosting. Αρνητικά και θετικά

ti-einai-shared-web-hosting-arnitika-kai-thetika

Όσοι ασχολούνται έστω και περιστασιακά με τα τεκταινόμενα του διαδικτύου, σίγουρα θα έχουν συναντήσει κάπου σε κάποια γωνία στον παγκόσμιο ιστό τον όρο «Shared web hosting», και για να είμαι αντικειμενικός, πρόκειται ομολογουμένως για μια αρκετά διαδεδομένη περίπτωση, γιατί προφανώς καθίσταται ως η πρώτη επιλογή - λόγω κόστους φυσικά - μεταξύ των διαφόρων επιλογών «φιλοξενίας ιστοτόπων» προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί το site, και να μπορεί να δέχεται επισκέπτες.

Η αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων στην φιλοξενία ιστοσελίδων βοηθά τους νέους ή τους αρχάριους ιδιοκτήτες ιστότοπων να καταλάβουν ποιες υπηρεσίες και πάροχοι ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους, ώστε να αποφύγουν λανθασμένες ενέργειες που ενδεχομένως να τους συνοδεύουν κατά τους επόμενους μήνες ή χρονιά, διότι επί της ουσίας πρόκειται για μίσθωση υπηρεσιών μέσω συμβολαίου, και τα χρήματα προκαταβάλλονται για να ξεκινήσει να τις χρησιμοποιεί κάποιος.

Επομένως, για να σας γλιτώσω από τυχόν κατραπακιές και βεβιασμένα λάθη, έχω συντάξει μία λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία για να αντιληφθείτε απευθείας, αν το Shared web hosting ενδείκνυται για τις δικές σας εξατομικευμένες ανάγκες, ελπίζοντας να μην την πατήσετε, όπως συνέβη σε άλλους ανίδεους που δεν γνώριζαν το αντικείμενο.

Τι είναι Shared web hosting

Πρόκειται για μία κοινόχρηστη υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, όπου φιλοξενούνται παράλληλα στον ίδιο διακομιστή εκατοντάδες ή χιλιάδες websites - δηλαδή ανάλογα πάντα με τον πάροχο - και μοιράζονται τους ίδιους πόρους, όπως  χώρος αποθήκευσης και Bandwidth σε σχετικά πολύ χαμηλή τιμή που μπορεί να ξεκινήσει από ένα ευρώ το μήνα και να φτάσει π.χ. μέχρι 10 ευρώ, αλλά αυτό εξαρτάται από τα προηγμένα και ισχυρά χαρακτηριστικά που φέρει το πακέτο που διατίθεται προς μίσθωση.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων περιλαμβάνει συνήθως ένα πίνακα ελέγχου με απλοποιημένο σύστημα διαχείρισης της διαδικτυακής τοποθεσίας τους, π.χ. μέσω cPanel, Plesk, DirectAdmin, InterWorx , ενώ τις τεχνικές διεργασίες του διακομιστή, όπως η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία του, τις επιμελείται ο ίδιος ο πάροχος. Αυτό θεωρείται ένα σπουδαίο πλεονέκτημα για χρήστες που δεν θέλουν να ασχοληθούν με περίπλοκα τεχνικά ζητήματα, αλλά εμπόδιο για έμπειρους χρήστες που θέλουν περισσότερο έλεγχο. Σε γενικές γραμμές, η κοινή φιλοξενία καθίσταται άβολη για έμπειρους webmasters και προγραμματιστές που επιθυμούν να προβούν σε διάφορες προηγμένες εργασίες, χρησιμοποιώντας τον server τους.

Τα θετικά του Shared web hosting

Φθηνό κόστος

Το Shared web hosting  είναι η φθηνότερη μορφή φιλοξενίας ιστοσελίδων, λόγω των κοινών πόρων που προσφέρονται στους πελάτες. Εν ολίγοις, μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα 3.000 λογαριασμοί σε κάθε διακομιστή. Ωστόσο, όσο και να φαίνεται περίεργο, ο συγκεκριμένος τύπος θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρος για τους παρόχους φιλοξενίας σε σύγκριση με το Dedicated ή Virtual Private Servers (VPS), επειδή οι πελάτες δεν χρειάζονται αρκετούς πόρους.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως η πλειονότητα των χρηστών που έχουν κάποιο ιστότοπο σε αυτό το πακέτο είθισται να είναι ερασιτέχνες με μικρή ή καθόλου κίνηση στη διαδικτυακή τοποθεσία τους, και τυπικά καταναλώνουν ελάχιστους έως μηδαμινούς πόρους από το σύστημα.

Η κοινόχρηστη φιλοξενία ταιριάζει κυρίως σε μικρούς ιστότοπους που τρέχουν πάνω σε Drupal, Joomla ή WordPress με μέγιστο αριθμό ημερήσιων επισκεπτών που δεν ξεπερνάει τους 5.000. Αν κάποιος πελάτης προβαίνει σε κατάχρηση πόρων, τότε λαμβάνει αμέσως ειδοποίηση από τον οικοδεσπότη του διακομιστή ώστε να αναβαθμίσει το λογαριασμό του σε Dedicated ή VPS, διότι σε διαφορετική περίπτωση που δεν δεχτεί να μεταβεί σε αυτά τα πακέτα, τότε του μπλοκάρει αμέσως τον λογαριασμό έως ότου συμμορφωθεί με τους όρους χρήσης για την εύρυθμη λειτουργία του server που έχει θεσπίσει η εκάστοτε εταιρεία φιλοξενίας.

Η εταιρεία φιλοξενίας έχει την εξουσία να κλείσει οποιοδήποτε λογαριασμό δεν ακολουθεί αυτήν την πολιτική. Οπότε, διαβάστε προσεκτικά τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών πριν εγγραφείτε σε αυτό το πρόγραμμα. Εάν τελικά σας ενδιαφέρει το Shared web hosting, τότε επιλέξτε τη μεγαλύτερη περίοδο μίσθωση (συνήθως τουλάχιστον για τρία χρόνια) προκειμένου να λάβετε χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Ευκολία στη χρήση

Η ευκολία χρήσης του Shared web hosting θεωρείται αδιαμφισβήτητα ως ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους αρχάριους. Συνδυάζει προσιτή τιμή και εύκολη διαχείριση. Αυτό είναι επί της ουσίας η έννοια της κοινόχρηστη φιλοξενίας. Οι χρήστες δεν χρειάζονται κάποια τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τη φιλοξενία του ιστότοπου τους. Επίσης δεν είναι απαραίτητη η γνώση χρήσης των βάσεων δεδομένων και του Hypertext Preprocessor (PHP). Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται έναν ειδικό πληροφορικής για τη διαχείριση λειτουργίας του web hosting  τους, αφού ο πάροχος σας αναλαμβάνει όλες τις εργασίες, όπως η ασφάλεια και η παρακολούθηση του διακομιστή.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε διάφορα λογισμικά τύπου CMS, όπως το WordPress, OpenCart για ηλεκτρονικό κατάστημα ή φόρουμ με ένα κλικ μέσω του Softaculous ή του αυτόματου προγράμματος εγκατάστασης Fantastico στο cPanel. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν την κοινή φιλοξενία κατάλληλη για μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να τρέξουν κατευθείαν το site τους με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν τρομερές απαιτήσεις.

Επαρκές εύρος ζώνης και χώρος αποθήκευσης

Αυτά τα δύο στοιχεία χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα για τη φιλοξενία ιστοσελίδων και έχουν άμεση συνάφεια με την αποτελεσματικότητα τους. Το μεγάλο εύρος ζώνης βοηθά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να λειτουργούν ομαλά το e-shop τους, ακόμη και αν έχουν τεράστια επισκεψιμότητα σε καθημερινό επίπεδο. Ενώ ο μεγάλος χώρος αποθήκευσης εξυπηρετεί στο να φορτώνεις αρκετά αρχεία και φωτογραφίες στο site σου.

Τα αρνητικά του Shared web hosting

Κοινοί πόροι

Χιλιάδες χρήστες είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν στον ίδιο server, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αριθμό πόρων και τις ίδιες δυνατότητες, που διαμοιράζονται σε πολλά κομμάτια για να εξυπηρετηθούν όλοι. Ο ιστότοπος σας είναι ένας από αυτούς. Αργά ή γρήγορα, ενδεχομένως θα διαπιστώσετε πως το website σας θα αντιμετωπίσει καίρια προβλήματα, αν κάποιοι εξ αυτών καταχρώνται τους πόρους του συστήματος, με αρνητικό πρόσημο να επιβραδυνθεί η φόρτωση των σελίδων σας, και τελικά να δεχτείτε ποινή από την Google, ρίχνοντας σας τα αποτελέσματα αναζήτησης για κακή εμπειρία των επισκεπτών σας (αγγλικά user experience).

Με λίγα λόγια, θα καταλάβετε σύντομα πως το φθηνό κόστος του Shared web hosting κρύβει πολλές παγίδες, και δεν προσθέτει καμία αξία στην επιχείρηση σας από την στιγμή που καταλήγετε να είστε ανικανοποίητοι με τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνετε.

Η επιχείρηση σας μπορεί να αρχίσει να χάνει υποψήφιους πελάτες, αφού η αισθητή επιβράδυνση φόρτωσης του site σας θα αποτελεί κακή εμπειρία για τον επισκέπτη που θα φεύγει αμέσως και δεν θα περιμένει για παράδειγμα πέντε δευτερόλεπτα να δει το περιεχόμενο σας, πόσο μάλλον εάν έχεις σκοπό να δει πολλές σελίδες που σημαίνει ότι θα του βγάλει την ψυχή.

Εφόσον θεωρείτε πως είσαστε μία σοβαρή επιχειρηματική οντότητα, τότε καθίσταται απαραίτητο να επιλέξετε VPS ή dedicated hosting, και παρόλο που η τιμή είναι εξαιρετικά αυξημένη, ποτέ δεν θα αφήσετε απογοητευμένους τους επισκέπτες σας από τυχόν άθλιο user experience. Εννοείται πως η τελική απόφαση είναι δική σας.

Διακομιστής και εύρος ζώνης

Οι χρήστες λαμβάνουν εμφανώς λιγότερους πόρους σε σύγκριση με τον αποκλειστικό διακομιστή, ενώ με το πέρασμα των καιρών θα υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μη φορτώνουν καθόλου οι σελίδες σας, αν ταυτόχρονα τα υπόλοιπα φιλοξενούμενα sites έχουν τεράστια επισκεψιμότητα. Η μετεγκατάσταση σε αποκλειστικούς διακομιστές θα δημιουργήσει αυτόματα ταχύτερους χρόνους φόρτωσης και σταθερή απόδοση της ιστοσελίδας σας. 

Επίσης ένα από τα χειρότερα αρνητικά στοιχεία της κοινόχρηστης φιλοξενίας, είναι ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε τους γείτονες σας σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι αν οι γείτονες σας σπαμάρουν και μπουν στη μαύρη λίστα, τότε θα ενταχθείτε και εσείς στην ίδια κατηγορία, αφού έχετε την ίδια διεύθυνση IP.

Ασφάλεια

Οι κοινόχρηστοι διακομιστές δεν διαθέτουν ισχυρές δυνατότητες ασφαλείας, επίσης εάν κάποιο από τα υπόλοιπα φιλοξενούμενα site κολλήσει ιό, τότε θα μεταφερθεί και στο δικό σας. Συνήθως οι χρήστες δεν μπορούν να εγκαταστήσουν κάποιο αντιικό λογισμικό της αρεσκείας τους για προστασία κατά των ιών. 

Μάλιστα, μπορεί ο ιστότοπος να βρεθεί αντιμέτωπος με εξωτερικές απειλές εάν ένας ή περισσότεροι χρήστες δεχτούν επίθεση από κάποιον κυβερνοεγκληματία και να προκαλέσει ζημιά σε όσους χρησιμοποιούν τον ίδιο διακομιστή, ανάλογα με τις ορέξεις του χάκερ.

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον παράγοντα κινδύνου διακοπής λειτουργίας της ιστοσελίδα σας, όχι μόνο μία φορά σε ένα μήνα, αλλά μπορεί και παραπάνω αν ο server είναι χαμηλού επιπέδου. Ακόμα και αν ο πάροχος σας παρακολουθεί ευλαβικά και με προσήλωση τον κοινόχρηστο διακομιστή και εμποδίζει τους ιστότοπους από το να καταναλώνουν πάρα πολλούς πόρους, και πάλι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα συμβεί το αναπόφευκτο.

Αξίζει το Shared web hosting;

Ποια είναι η κατώτατη γραμμή των απαιτήσεων σας; 

Ο χρήστης είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Η ετυμηγορία βασίζεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Για ένα καινούργιο blog WordPress, δεν συνιστάται η άμεση αναβάθμιση σε έναν αποκλειστικό διακομιστή. Το κόστος μπορεί να μην αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, οι ιστότοποι που δέχονται πολλούς επισκέπτες καθημερινά, ή κάποια μεγάλα διαδικτυακά καταστήματα, χρειάζονται οπωσδήποτε έναν dedicated server. 

Για άλλη μια φορά, είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω πως εναπόκειται σε εσάς ποιο είδος υπηρεσιών θα προτιμήσετε. Αλλά προσωπικά σας συνιστώ να δείτε το ζήτημα ως μία επένδυση, ιδίως αν πρόκειται για εταιρική ιστοσελίδα που είναι η βιτρίνα σας στο διαδίκτυο και σαφώς δεν θέλετε να δείξετε στο κοινό σας πως δεν σας ενδιαφέρει η εικόνα σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια