Να γράφω μικρά ή μεγάλα κείμενα στο blog μου;

na-grafo-mikra-i-megala-keimena-sto-blog-mou


Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ερώτηση που αξίζει να της δώσουμε λίγη σημασία. Φυσικά δεν υπάρχει μαγική απάντηση που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος. Όλα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το ίδιο το θέμα της δημοσίευσης σας.


Συνήθως ο κόσμος βαριέται να διαβάζει τεράστια post στα blog. Θα πρέπει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα του κειμένου σας ή να περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για να κρατήσετε τον αναγνώστη σας μέχρι το τέλος.


Προσωπικά έχω διαβάσει μέχρι και ολόκληρο διήγημα πολλών σελίδων. Όμως αυτό το έχω κάνει μόνο μία φορά σε έναν χρόνο κι αυτό γιατί μου άρεσε από την αρχή. Τις περισσότερες φορές με το που δω τεράστιο κείμενο φεύγω με ελαφρά πηδηματάκια.


Οπότε, αν το δω ως αναγνώστης, δίνω μεγάλη σημασία στο “χρόνο” και τη “διάθεση” μου. Την ίδια σημασία στο χρόνο τους, φαντάζομαι πως δίνουν όλοι.


Υπάρχουν στιγμές που απλά θέλω να κάνω μια αναφορά. Εκεί μπορεί να γράψω μια πρόταση ή μια παράγραφο, μόνο και μόνο για να μεταδώσω ένα μήνυμα που θεωρώ σημαντικό.


Άλλες φορές πάλι θέλω να αναλύσω κάποιο θέμα όσο πιο ολοκληρωμένα μπορώ. Στις περιπτώσεις αυτές προσπαθώ να το κάνω όσο πιο σύντομα και περιεκτικά γίνεται, ώστε να μη δημιουργήσω ένα τεράστιο κείμενο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, προσπαθώ να σκεφτώ αν μπορώ να το “κόψω” σε δύο δημοσιεύσεις.


Δίνω μεγάλη σημασία στην προεπισκόπιση του post μου και την αίσθηση που μου αφήνει με την πρώτη ματιά. Η χρήση πολλών παραγράφων ή η προσθήκη εικόνων ενδιάμεσα δημιουργούν μια πιο θετική πρώτη εικόνα. Φυσικά δεν είναι πάντα δυνατόν να χρησιμοποιούμε εικόνες.


dokimi-tou-plugin



Σήμερα αποφάσισα να εγκαταστήσω ένα χρήσιμο Plugin στο Texnologia.Net. Όπως βλέπετε και στην εικόνα, αν πατήσω το κουμπί “Calculate Words” μου δείχνει από δίπλα τον αριθμό των λέξεων που έχω γράψει. Αυτή τη στιγμή, στο κείμενο που γράφω τώρα υπάρχουν 297 λέξεις.


Φυσικά καμία “θεωρία” δεν θα πρέπει να σας περιορίζει όταν γράφετε, όμως πιστεύω ότι τα κείμενα με περισσότερες από 300 έως 400 λέξεις αρχίζουν να κουράζουν τους αναγνώστες σας.


Ωστόσο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, από τη μεριά search engine optimization επιβάλλεται όλα τα κείμενα να είναι τουλάχιστον πάνω από 1.500 λέξεις με απώτερο σκοπό να κατορθώσουν να αναρριχηθούν υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης, ιδίως εάν οι ανταγωνιστές σας δεν ακολουθούν την παρούσα τακτική, και αρκούνται στο να δημοσιεύουν αναρτήσεις που δεν ξεπερνούν τις 600 με 700 λέξεις.


Τι γίνεται με τα παλιά post του blog μας;


Σκεφτόμουν τις προάλες ότι θα πρέπει να βρω χρόνο κάποια στιγμή, για να διορθώσω τα παλιά post από τα blog μου. Αυτό φυσικά αφορά δημοσιεύσεις που περιέχουν στοιχεία τα οποία δεν ισχύουν πλέον ή περιέχουν δεδομένα τα οποία έχουν αλλάξει.


Για παράδειγμα, στο προσωπικό μου blog, γίνεται ένας μικρός χαμός. Αυτό έγινε λόγω της μεταφοράς του σε άλλο server βιαστικά και λόγω της απόφασης μου να μετατρέψω τους μόνιμους συνδέσμους των δημοσιεύσεων μου. Ουσιαστικά δε μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα, πιθανότατα όμως να δημιουργεί πρόβλημα στις μηχανές αναζήτησης.


Επίσης υπάρχουν διάφορα Post που περιέχουν πληροφορίες με Link τα οποία δεν οδηγούν πουθενά, ή ανακοινώσεις που δεν ισχύουν πια.


Προσπαθούσα να σκεφτώ αν πρέπει να τα διαγράψω τελείως ή να τα αφήσω ως πηγές αναφοράς. Από την άλλη μεριά όμως, αν τα αφήσω όπως είναι, αυτό πιθανότατα να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα που θα ψάχνουν πληροφορίες για κάποιο θέμα και θα βρουν τις δημοσιεύσεις μου μέσω του google.


Έτσι αποφάσισα πως η καλύτερη λύση θα ήταν να τα αφήσω μεν αλλά να προσθέσω μια σχετική σημείωση ή να προσθέσω μια διαγράμμιση πάνω στις λέξεις που θα δείχνει ουσιαστικά ότι οι πληροφορίες δεν ισχύουν πια.


Δε ξέρω αν έχετε σκεφτεί ποτέ τι γίνεται με τα παλιά Post των blog σας και ποια είναι η δική σας άποψη, θα ήθελα όμως να την ακούσω. Φυσικά αυτό δεν αφορά Blog με λογοτεχνικά κείμενα, στα blog αυτά ο χρόνος δεν έχει σημασία.


Πόσο συχνά πρέπει να γράφω νέα post;


Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με το ερώτημα “Πόσο συχνά πρέπει να γράφω νέα Post στο blog μου”. Αρκετός κόσμος έχει ασχοληθεί με το ερώτημα αυτό και οι απόψεις ποικίλουν.


Αν διαβάσετε κάποια από τα μεγαλύτερα blog του εξωτερικού που ασχολούνται με το blogging, θα δείτε πως προτείνουν να γράφετε Post με συγκεκριμένη συχνότητα. Δεν έχει σημασία αν θα είναι 4 φορές τη μέρα ή 3 φορές την εβδομάδα. Αρκεί να είστε πιστοί στο “ραντεβού” σας. Αυτό φυσικά έχει μια λογική. Οι επισκέπτες σας, συνηθίζουν το ρυθμό αυτό και γνωρίζουν πότε να επισκεφτούν το blog σας για να διαβάσουν νέες δημοσιεύσεις.


Έχω πειραματιστεί με διάφορους τρόπους, προκειμένου να βγάλω κάποια συμπεράσματα. Σαφέστατα τα συχνά post προσφέρουν περισσότερους αναγνώστες μια και δημιουργούν υλικό προς ανάγνωση. Είναι όμως πάντοτε αυτό το επιθυμητό;


Και γιατί το λέω αυτό. Όταν ένα blog έχει δημιουργηθεί με σκοπό να βγάλει και κάποιο κέρδος μέσω διαφημίσεων, είναι λογικό ο ιδιοκτήτης του να αποζητά μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία φυσικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό όμως οδηγεί σε μια κατάσταση εξαναγκασμού του ίδιου του του εαυτού χωρίς να το καταλαβαίνει. Φεύγει από τη μέση η έννοια της “χαράς του blogging” και τη θέση της παίρνουν τα “πρέπει”.


Όταν κάποιος φτάσει σε αυτό το στάδιο προσωπικής καταπίεσης, αρχίζει να χάνει τον αυθορμητισμό και την αρχική του ποιότητα. Είναι αδύνατον για τον οποιοδήποτε να γράφει συνεχώς εμπνευσμένα καλά post. Στη φάση αυτή, λειτουργεί ο εξαναγκασμός περισσότερο. Μη σας φαίνεται περίεργο, κάνουμε καθημερινά δεκάδες πράγματα χωρίς τη θέληση μας, επειδή θεωρούμε σημαντικά τα “πρέπει”.


Προσωπικά σιχαίνομαι τα πρέπει. Έχω μιλήσει με αρκετούς blogger, που τη μια στιγμή μου λένε “κόλλησα, δε ξέρω τι άλλο να γράψω” και την αμέσως επόμενη δημοσιεύουν νέο post, καταπιέζοντας τον εαυτό τους για να μη μείνει ανενεργό το blog τους. Θεωρώ την τακτική αυτή λανθασμένη.


Φυσικά όλα τα blog δεν είναι ίδια και δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις. Όμως τα blog δεν είναι εφημερίδες που πρέπει να κυκλοφορούν κάθε μέρα. Ειδικά όταν ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα.


Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα blog pου περιέχει προσωπική ποίηση. Ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να μπει στη λογική της συγκεκριμένης συχνότητας. Δεν είναι μηχανή. Θα γράψει όταν έχει έμπνευση, όταν έχει κάτι να γράψει.


Κάθε φορά που κάποιος μου εκμυστηρεύεται πως κόλλησε, του προτείνω να κάνει παύση για ένα διάστημα. Θεωρώ προτιμότερο να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του, παρά να αρχίσει να μισεί το blogging.


Έτσι λοιπόν στην ερώτηση “Πόσο συχνά πρέπει να γράφω νέα Post” πετάω έξω το πρέπει. Όταν αρχίσετε να νιώθετε αυτό το πρέπει, είναι καιρός για διάλειμμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια