Εμείς, ο χρόνος, η αναγνωρισιμότητα και τα comments

emeis-o-chronos-i-anagnorisimotita-kai-ta-comments


Ένα μεγάλο κομμάτι των blogs αφορά στα comments (σχόλια) και στον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε. Είχα σκοπό να γράψω κάποια στιγμή για τα comments, όμως ο Στάθης και η Μαριάννα (δυνητικοί αρθρογράφοι με μεγάλη ιστορία ο καθένας), με παρακίνησαν να το κάνω συντομότερα από ότι υπολόγιζα.


Ας ξεκινήσουμε με ένα ερώτημα. Είναι τα comments σημαντικά; Φυσικά και είναι. Μερικοί blogger πιστεύουν πως είναι σημαντικότερα κι από την ίδια τη δημοσίευση. Και όχι άδικα. Πολλές φορές η δημοσίευση (post) είναι απλά η αφορμή και το ζουμί βρίσκεται στα comments που αφήνουν οι επισκέπτες του blog μας. Άλλες φορές πάλι, όπως τώρα, μέσα από κάποια σχόλια προκύπτει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου post.


Ένα άτομο που μόλις έχει δημιουργήσει το blog του, είναι φυσικό να μην έχει αναγνώστες. Δεν έχει σημασία αν τα πρώτα του κείμενα είναι καλά ή κακά. Σημασία έχει πως κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξη του. Ένας πολύ καλός τρόπος να δηλώσει την ύπαρξη του και να αποκτήσει τους πρώτους του αναγνώστες, είναι τα comments. Σχολιάζοντας σε άλλα blog, μεγάλης επισκεψιμότητας κατά προτίμηση, αφήνει το στίγμα του μέσω του url που συνοδεύει το σχόλιο του. Πιθανότατα κάποιοι να ρωτήσουν αν αυτό είναι ηθικό. Εγώ θα ρωτήσω το αντίθετο. Για ποιο λόγο να είναι ανήθικο; Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό.


Υπάρχουν κι άλλα θετικά που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας νέος blogger σχολιάζοντας. Ένα από αυτά, είναι το υψηλό Google Page Rank που μπορεί να διαθέτει το ήδη γνωστό blog. Αυτό φυσικά, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ήδη γνωστού blog, διαβάσει κάτι ενδιαφέρον στο νέο blog και αποφασίσει να κάνει κάποια αναφορά μέσα σε κάποιο post. Μπορεί για εσάς να μη σημαίνει τίποτα αυτό, για τις μηχανές αναζήτησης όμως, σημαίνει πολλά.


Επίσης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, τα σχόλια αποτελούν ένα είδος δοσοληψίας. Σχολιάζεις στο δικό μου, σχολιάζω στο δικό σου και είμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι. Αν σταματήσεις να σχολιάζεις σε άλλα blog θα δεις τα σχόλια του δικού σου να μειώνονται κατακόρυφα.


Προσωπικά, το τελευταίο διάστημα, επειδή εκτός από το προσωπικό μου blog έχω και την ευθύνη του blogspace, δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Έτσι σταδιακά, έπαψα να σχολιάζω με τους ρυθμούς που σχολίαζα παλιά σε άλλα blog. Επίσης θεωρώ και χαζό το να σχολιάσω μόνο και μόνο για να δηλώσω παρουσία. Θα σχολιάσω μόνο αν πραγματικά θέλω να πω κάτι και το ίδιο επιθυμώ να κάνουν και οι άλλοι.


Ο παράγοντας χρόνος, είναι πολύ σημαντικός για όλους μας. Μου έγραψε ο dfaser πως τον ενοχλεί να βλέπει αναπάντητα τα σχόλια που αφήνει σε blog, ειδικά αν έχουν τη μορφή ερωτημάτων. Δεν έχει άδικο. Όσο περιορισμένος και να είναι ο χρόνος ενός blogger, θα πρέπει πάντα να δίνει προτεραιότητα στα σχόλια που περιέχουν κάποιο ερώτημα. Όταν κάποιος σου κάνει μια ερώτηση, γνωρίζεις πως περιμένει να διαβάσει την απάντηση σου.


Υπάρχουν όμως και στιγμές, που μέσω των σχολίων, οι επισκέπτες εκφράζουν τη δική τους άποψη απλώς και μόνο. Θα απαντήσεις στα πρώτα σχόλια. Από ένα σημείο και μετά όμως, πιθανότατα να μην έχεις τι άλλο να προσθέσεις. Σαφέστατα θέλεις να διαβάσεις κι άλλες απόψεις σχετικά με το θέμα της δημοσίευσης σου, όμως δεν είναι ανάγκη να καταπιέζεις και τον εαυτό σου. Στις περιπτώσεις αυτές, σταματάω να απαντάω και απλώς διαβάζω. Δεν γνωρίζω αν αυτό στεναχωρεί κάποιους από τους επισκέπτες μου, όμως θα ήταν χαζό να απαντάω χωρίς να υπάρχει ερώτημα ή χωρίς να έχω κάτι άλλο να προσθέσω.


Επίσης όπως πολύ σωστά το έθεσε η Mirella: “χαίρομαι όταν κάποιος διατυπώνει και τη δική του γνώμη και άποψη με αφορμή κάτι που δημοσίευσα, αλλά το να απαντώ είναι μια διαφορετική δράση που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο. Να, σήμερα για παράδειγμα που αφήνω αυτά τα σχόλια δεν νομίζω ότι θα προλάβω να ανανεώσω την ύλη στο δικό μου“.


Είναι φορές, που μπορεί να ασχολούμαι όλη μέρα με τα blogs και πάλι να μη προλάβω να απαντήσω στα σχόλια του blog μου. Άλλες φορές πάλι, μπορεί να καταναλώσω όλη την ενέργεια και τον ελεύθερο χρόνο μου σε blog άλλων ατόμων.


Πιστεύω πως ο καθένας μας, πρέπει να βρει τους δικούς του χρόνους και τις δικές του προτεραιότητες.


Θα έγραφα μια λίστα στα γρήγορα με τα “to do” ενός blogger, όμως το κείμενο ήδη είναι πάρα πολύ μεγάλο. Οπότε υπόσχομαι να τη γράψω μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια