Βρες τη χαμένη σου συγκέντρωση στην εργασία

vres-ti-chameni-sou-synkentrosi-stin-ergasia

Ανεξάρτητα από τα καθήκοντα που έχεις αναλάβει και σε ποιο πόστο της ιεραρχίας βρίσκεσαι στην επιχείρηση που δουλεύεις, το ζητούμενο της υπόθεσης είναι να είσαι πάντα παραγωγικός, κυρίως για δικό σου όφελος, προφανώς γιατί έτσι θα μπορείς να είσαι δημιουργικός και να περνάς ευχάριστα την ώρα σου ενώ εργάζεσαι. 

Εδώ το κλειδί για να ξεκλειδώσεις την πόρτα της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας είναι να βρεις τον τρόπο να είσαι συγκεντρωμένος στην εργασία σου, και όλα αυτά, προκειμένου να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο στα επαγγελματικά σου δρώμενα, ώστε κάποια στιγμή να αναρριχηθείς ψηλότερα στα σκαλιά της ιεραρχίας στην εταιρεία σου, και κατά δεύτερο λόγο, ακόμη κι αν φύγεις από εκεί κάποια μέρα,  να καταστείς πολυπόθητος ώστε να σου κάνουν πρόταση άλλες επιχειρηματικές οντότητες να δουλέψεις σε αυτούς με παραπάνω χρήματα και καλύτερες εργασιακές συνθήκες με περισσότερα προνόμια.

Όταν ξυπνάς το πρωί, μην αφοσιώνεσαι στο κινητό τηλέφωνο

Είναι πραγματικά ένα απογοητευτικό φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή που πλέον έχει γίνει μάστιγα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου κοινωνικής ομάδας, με το που ξυπνούν το πρωί αφοσιώνονται αποχαυνωμένοι για μισή έως μία ώρα στο κινητό τηλέφωνο προκειμένου να δουν τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter, Instagram για να απαντήσουν σε μηνύματα φίλων και γνωστών, να πουν την γραπτή καλημέρα τους με μία ανάρτηση στο προφίλ τους, να μάθουν τα νέα και άλλα πολλά.

Ωστόσο αυτή η ιδιομορφία δεν σε αφήνει να προσηλωθείς στο στόχο σου. Ακόμη κι αν δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αυτό το κακό συνήθειο ενδεχομένως να το συνεχίσεις και τις ώρες που εργάζεσαι, και τελικά το μυαλό σου να είναι διαρκώς αλλού. Αν όντως υπάρχει λόγος να μπεις στο smartphone σου, κάντο τουλάχιστον για 5 λεπτά και όχι παραπάνω. 

Μάλιστα αρκετοί έμπειροι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως ένα κακό μήνυμα το πρωί από κάποιο διαδικτυακό φίλο αρκεί για να σου καταστρέψει την ημέρα και να μην μπορέσεις να αποδώσεις τα μέγιστα στη δουλειά σου. Μην ξεχνάς, ότι ο θυμόσοφος λαός λέει «πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»

Κάνε κάθε πρωί χαρούμενα πράγματα

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα να μπορείς κάθε πρωί που ξυπνάς να κάνεις κατευθείαν οτιδήποτε σε αναζωογονεί και σε ευχαριστεί, ώστε να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα πλατύ χαμόγελο και ταυτόχρονα να είσαι γεμάτος με θετική ενέργεια. Φερειπείν, εγώ προσωπικά αφιερώνω ένα δεκάλεπτο το πρωί για διαλογισμό, έπειτα κάνω ένα δεκαπεντάλεπτο χαλαρό τρέξιμο, εφόσον ο καιρός είναι καλός και μου το επιτρέπει, και μετέπειτα τρώω απαραίτητα το πρωινό μου γεύμα, ώστε να έχω τις απαιτούμενες δυνάμεις για να ανταπεξέλθω στο υπόλοιπο μέρος της ημέρας που θα ακολουθήσει.

Τα προαναφερόμενα παραδείγματα αφορούν την προσωπική μου ζωή. Εσείς μπορείτε να τα αντικαταστήσετε κατά το δοκούν με εκείνες τις δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας, αποφεύγοντας οπωσδήποτε ότι ενδεχομένως δύναται να σου χαλάσει τη διάθεση με αρνητικό πρόσημο να μην μπορείς να είσαι προσηλωμένος στη δουλειά σου, γιατί θα σκέφτεσαι συνέχεια αυτό το κακό γεγονός.

Προγραμμάτισε από το βράδυ τι θα κάνεις όταν θα ξυπνήσεις το πρωί

Ένας άνθρωπος που δρα με οργανωμένο τρόπο στη ζωή του είναι αδιανόητο να μην έχει ένα πρόγραμμα, και να αφήνει τα πάντα να κυλούν στην τύχη ή όπως κάτσουν. Σας συνιστώ, στο πρόγραμμα που θα καθορίσετε από το προηγούμενο βράδυ ή έστω εάν το κάνετε κάθε εβδομάδα, αυτό το πρόγραμμα να μην είναι μονότονο και να είναι εμπλουτισμένο με διαφορετικές δραστηριότητες για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Η δική μου αντίληψη πάνω σε τούτο το θέμα είναι να ξυπνάς 20 λεπτά πιο μπροστά από το συνηθισμένο ώστε να διεξάγεις με την άνεση σου εκείνες τις ενέργειες που έχεις προγραμματίσει να εκπληρώσεις το πρωί πριν φύγεις για τη δουλειά σου, με απώτερο σκοπό να μην σε πιέζει ο χρόνος, γιατί πάνω στη βιασύνη σου να προλάβεις, τελικά πολύ πιθανόν θα πετύχεις τα αντίθετα αποτελέσματα και ίσως να αγχωθείς.

Συγκεντρώσου σε ένα πράγμα κάθε φορά

Αυτή η συνισταμένη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αν για παράδειγμα ξυπνήσεις το πρωί και έχεις να κάνεις παράλληλα δεκάδες πράγματα, τότε χωρίς να το καταλάβεις, θα ανέβει αυτόματα η κορτιζόλη σου που είναι υπεύθυνη για την αύξηση του άγχους. Αντιθέτως, όταν είσαι χαλαρός και δεν είσαι γεμάτος με έγνοιες να προλάβεις τα πάντα, θα διαπιστώσεις πως για ένα περίεργο λόγο δεν θα είναι εύκολο να διαταραχθεί η πνευματική σου ηρεμία.

Οφείλεις πάντοτε να θυμάσαι ότι η στρεσογόνος κατάσταση που συνεχίζει να υφίσταται για αρκετούς συνεχόμενους μήνες ή πολλά συναπτά έτη, μπορεί από ένα σημείο και μετά να σου δημιουργήσει ψυχοσωματικά προβλήματα, και όχι απλά δεν θα μπορείς να αποδίδεις στην εργασία σου τα μέγιστα, αλλά ενδεχομένως να επηρεάσει την γενική ψυχική σου ισορροπία και να καταντήσεις ένα ράκος. Εσύ είσαι υπεύθυνος για να προστατέψεις τον εαυτό σου και κανένας άλλος, διότι δεν είσαι μικρό παιδί.

Βάλε στο αθόρυβο το κινητό τηλέφωνο όταν δουλεύεις

Όπως ειπώθηκε στις παραπάνω ενότητες αναφορικά με το smartphone, δυστυχώς δεν είναι σύμμαχος μας στην αυτοσυγκέντρωση. Παρόλο που θεωρείται ένα πολυμηχάνημα  και σε πρακτικό επίπεδο μας έχει βοηθήσει να υλοποιούμε αδιανόητα πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, εν τούτοις δεν παύει να αποτελεί ένα ένα κακό βραχνά και δίχως να το καταλάβουμε έχουμε καταστεί εξαρτημένοι από αυτήν την έξυπνη συσκευή, αφού τρεις και λίγο κοιτάμε την οθόνη για να δούμε αν μας ήρθε κάποια ειδοποίηση.

Ακόμη και αν κλείσεις εντελώς το τηλέφωνο για μία ολόκληρη μέρα, δεν θα σου συμβεί απολύτως τίποτα. Απλώς νομίζεις ότι το έχεις ανάγκη. Θα σας διηγηθώ μία προσωπική ιστορία που με σημάδεψε, και μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης. Κάποτε είχα την τύχη να συνομιλήσω με έναν καταξιωμένο επιχειρηματία που μου είχε πει το εξής ενδιαφέρον, δηλαδή ότι ανοίγει το τηλέφωνο του μία ώρα την ημέρα, απλά για να απαντήσει σε τυχόν μηνύματα που ενδεχομένως να του έχουν έρθει, και ξανά το έκλεινε για τις υπόλοιπες 23 ώρες. Και αμέσως τον ρώτησα, αν αυτό τον δημιουργεί προβλήματα στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, και μου απάντησε κατηγορηματικά «όχι», αφού έχω λιγότερα πράγματα να ασχολούμαι και έτσι είμαι πιο άνετος.

Ζήτησε από τους συναδέλφους σου να μη σε ενοχλούν

Ως γνωστόν, όταν εργαζόμαστε σε ένα γραφείο με αρκετούς υπαλλήλους ενδεχομένως ανάμεσα σε αυτούς να υπάρχουν μερικοί απαράδεκτοι που δεν επιδεικνύουν επαγγελματική συμπεριφορά. Και όχι μόνο δεν είναι ευσυνείδητοι εργαζόμενοι, αλλά παράλληλα παρενοχλούν και τους υπόλοιπους που επιθυμούν να αφοσιωθούν στα καθήκοντα τους.

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν σηκώνουν παρερμηνείες. Προφανώς δεν χρειάζεται να γίνεις αγενής για να πεις κάποιον να μη σε ενοχλεί, αφού υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες που δύναται να εξηγήσεις  σε κάποιο επιπόλαιο τα αυτονόητα και να τον βάλεις στη θέση του, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Εκτός και αν πρόκειται για κάποιον ανισόρροπο που αποτελεί πρόβλημα για την επιχείρηση και δεν τον ενδιαφέρει αν θα τον απολύσουν. 

Άλλωστε, πρέπει να γίνει διαχωρισμός της προσωπικής ζωής με τα επαγγελματικά, και όποιος δεν το κατανοεί,  τότε μάλλον δεν θα μακροημερεύσει στην επιχειρηματική οντότητα που εργάζεται, εκτός κι αν είναι φίλος του αφεντικού και τον έχεις στα όπα-όπα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια