Βάλε ξεκάθαρους στόχους. Προσδιόρισε τι θέλεις

vale-xekatharous-stochous-prosdiorise-ti-theleis

Αν έχετε μάθει εσφαλμένα να βαδίζετε στα κουτουρού, και παράλληλα αναρωτιέστε γιατί δεν προοδεύεται στα επαγγελματικά σας δρώμενα, τότε μάλλον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνετε τον απολογισμό σας, να βάλετε ξεκάθαρους στόχους και να προσδιορίσετε ακριβώς τι θέλετε να πετύχετε στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία. 

Αν για οποιοδήποτε λόγο νομίζεις ότι όντως έχεις επιλέξει το σωστό μονοπάτι, αλλά παραμένει στάσιμος στα επαγγελματικά σου, τότε και πάλι μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις μία γενναία επανεκκίνηση. Το ότι έχουμε επιλέξει την σωστή πορεία, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι η ενδεδειγμένη οδός για να καταξιωθούμε στον επαγγελματικό κλάδο που δραστηριοποιούμαστε. Ο ορισμός του «σωστού» είναι μία υποκειμενική έννοια που ερμηνεύεται κατά το δοκούν ανάλογα με το πως σκέφτεται ο καθένας, και πως τον βολεύει να ερμηνεύει τις συνθήκες που βρίσκει στο διάβα του, προφανώς για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες του.

Παρακάτω θα σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία, τα οποία καλό θα είναι να τα επεξεργαστείτε μέσα στο μυαλό σας, καθαρά ως τροφή για σκέψη. Διότι μπορεί στο γνωστικό σου πεδίο να σου διαφεύγει μία μικρή λεπτομέρεια που ενδεχομένως ίσως να κάνει τη διαφορά.

Βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που λαμβάνει χώρα σε επαγγελματικό επίπεδο είναι ότι αρκετοί υποτιθέμενοι καριερίστες βάζουν μεγαλεπήβολους στόχους που είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν για ένα πολύ απλό λόγο, διότι εκείνο που θέλουν να πετύχουν ξεπερνάει τις δυνατότητες που έχουν ως προσωπικότητα, ενώ ταυτόχρονα οι επαγγελματικές τους ικανότητες δεν είναι αρκετές να τους οδηγήσουν στο φανταστικό επίπεδο που λανθασμένα έχουν ορίσει.

Παραδείγματος χάριν, αν νομίζεις ότι μέσα από τη δουλειά σου θα γίνεις εκατομμυριούχος, τότε σε πληροφορώ πως μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ αυτή η ευχή, γιατί πρόκειται καθαρά περί ουτοπίας εκτός και αν ανήκεις στους ελάχιστους υπέρ τυχερούς παγκοσμίως που φτάνουν να αγγίξουν αυτό το επίπεδο κερδοφορίας. Όμως το ότι δεν θα γίνεις ποτέ πάμπλουτος δεν συνεπάγεται πως δεν έχεις κατορθώσει να αγγίξεις μερικά βαρυσήμαντα ορόσημα που σε κάνουν να ξεχωρίζεις από την επιχειρηματική και επαγγελματική μάζα.

Ο αυτοσκοπός δεν είναι να γίνουμε πλούσιοι, αλλά να πιάνουμε εκείνους τους μικρούς στόχους που επί της ουσίας θα πρόκειται για επιβράβευση του κόπου που έχουμε καταβάλει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Επομένως σταμάτα να είσαι φαντασιόπληκτος και να πιστεύεις ότι θα γίνεις ο σπουδαιότερος του κόσμου, γιατί με αυτή την κοσμοθεωρία θα είσαι πάντα ανικανοποίητος, αφού θα είναι σαν να αδικείς τον εαυτό σου, ενώ μπορεί όντως να έχεις προχωρήσει αρκετά μπροστά, και ας μην είναι η πρώτη θέση.

Οι μεγάλοι στόχοι σε εκτροχιάζουν και δεν ενδείκνυνται για όλους

Σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό τομέα, όλοι διαγωνιζόμενοι επιδιώκουν να βγουν πρώτοι, αλλά λίγοι έχουν τα εχέγγυα να το κατορθώσουν. Θα σας παραθέσω το παράδειγμα που συμβαίνει με το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι ισχυρές ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, και ο ΠΑΟΚ, ορθώς στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος είναι πεπεισμένοι πως δύναται να πιάσουν την κορυφή, αντίθετα οι ανίσχυρες ομάδες, όπως ο ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης πρωτίστως προσπαθούν να πετύχουν τις απαιτούμενες νίκες ώστε να μην υποβιβαστούν, και δεν ονειροπολούν ότι θα βγουν πρωταθλητές, γιατί και οι αδύνατοι σε αυτή την κατηγορία είναι επαγγελματίες και ξέρουν μέχρι που φτάνουν τα όρια τους.

Με το προαναφερόμενο παράδειγμα θέλω να σας περάσω το μήνυμα πως όταν είσαι σχετικά αδύνατος και θέλεις να βγεις πρώτος, αρχικά θα είναι σας να διαλύεις την καλή ψυχολογική σου διάθεση, αφού είναι σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, με αρνητική συνέπεια να ξεκινήσει η γκρίνια και η μιζέρια για την υποτιθέμενη αποτυχία, αφού π.χ. και η 6η ή 7η θέση σε 20 διαγωνιζόμενους φαντάζει μία ικανοποιητική θέση, αν αναλογιστείς πως έχεις να ανταγωνιστείς μεγαθήρια.

Οπότε μην ξεκινάς με αρνητικούς οιωνούς,  και μην πέσεις στην παγίδα που κάνουν οι περισσότεροι ανίδεοι επαγγελματίες να νομίζουν πως η πρωτιά είναι αυτοσκοπός, προφανώς γιατί δεν έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται, και δεν γνωρίζουν τις αληθινές δυνάμεις των αντιπάλων σε σχέση με αυτούς.

Αυτογνωσία και στόχοι

Δυστυχώς ένα κακό συνήθειο που διακατέχει την πλειονότητα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών είναι να παρασύρονται από τις μεγαλοστομίες άλλων καταξιωμένων συναδέλφων τους και μάλιστα τις υιοθετούν σαν να πρόκειται για Ευαγγέλιο, όπως για παράδειγμα, σίγουρα θα έχετε ακούσει την έκφραση, «αφού τα κατάφερα εγώ, τότε όλοι μπορούν» όμως ξεχνούν να επισημάνουν στο ακροατήριο που δίνουν ομιλία πως αυτοί είναι οι κορυφαίοι και θεωρούνται η εξαίρεση, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκεται στο ακροατήριο δεν συγκαταλέγονται καν σε κάποιο αξιοσέβαστο επίπεδο με σπουδαίες ικανότητες.

Εν ολίγοις, είναι λάθος από την πλευρά μου να πιστεύω πως μπορώ να γίνω κάποια μέρα σαν τον Bill Gates, επειδή τον άκουσα να λέει πως «Αφού τα κατάφερα εγώ, μπορούν όλοι». Όσο πιο σύντομα το κατανοήσω, τόσο πιο γρήγορα  θα επικεντρωθώ στους υλοποιήσιμους στόχους μου, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν να ζω σε πλάνη και θα είμαι διαρκώς απογοητευμένος με τις δήθεν αποτυχίες μου,  που δεν έγινα το νούμερο 1 σε ολόκληρη την υφήλιο.

Οι δυσθεώρητοι στόχοι δημιουργούν την αίσθηση ότι ελέγχεις πράγματα

Είναι μία παγιωμένη κατάσταση που τις συναντάς σχεδόν σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, και το οξύμωρο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως ενώ οι παθόντες έχουν ήδη πάρει το μάθημα από τα παθήματα τους, εν τούτοις εξακολουθούν να πιστεύουν πως ήταν απλά θέμα συγκυριών που νόμιζαν πως έλεγχαν τα πράγματα και τελικά έπεσαν έξω. Δηλαδή μιλάμε για αγύριστα κεφάλια που δεν έχουν σκοπό να συνετιστούν.

Σε κάθε επαγγελματικό στέκι ενός κλάδου που συνδιαλέγονται οι επαγγελματίες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον τομέα τους, θα συναντήσεις μυριάδες ανόητους να ξεστομίζουν υπερβολές και να ανακοινώνουν δυσθεώρητους στόχους που επί της ουσίας το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται, και κατά δεύτερο λόγο να δεσμεύονται για πράγματα που μόνο υπεράνθρωποι δύναται να πραγματοποιήσουν.

Προσδιόρισε τι θέλεις

Άλλο πράγμα είναι τι θέλω και άλλο τι μπορώ. Σαφώς, όλοι έχουμε όνειρα να διακριθούμε, ώστε να μας μνημονεύει κάποια μέρα η ανθρωπότητα για τα τεράστια κατορθώματα μας και παράλληλα να καταστούμε πλούσιοι μέσα από τη δουλειά μας για να εξασφαλίσουμε ένα άνετο βίο, όμως το να λειτουργούμε με ταπεινοφροσύνη και να ξέρουμε μέχρι που φτάνουν οι δυνάμεις μας, θα έχει ως αποτέλεσμα να προσδιορίσουμε με χειρουργική ακρίβεια τους αληθινούς στόχους μας, και κατ' επέκταση να μην χρονοτριβούμε κάνοντας άσκοπα πράγματα που μπορεί να μην έχει κανένα νόημα να διεξάγονται από τη μεριά μας.

Ο προσδιορισμός των στόχων είναι ένα πονεμένο κεφάλαιο στο επιχειρείν και αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όλοι οι σοβαροί επιχειρηματίες που ξεχώρισαν με την ευφυΐα τους με το πέρασμα των καιρών. Άλλωστε για αυτό το λόγο, ελάχιστοι επιχειρηματίες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρηση για δεκαετίες, σε αντίθεση με τους περισσότερους που έκλεισαν την επιχειρηματική τους οντότητα κατά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων τους.

Αν επιθυμείς να έχεις προοπτικές στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία κατέγραψε σε ένα χαρτί όλους εκείνους τους στόχους που είσαι βέβαιος ότι θα τους πιάσεις βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δηλαδή θα τους διαχωρίσει σε τρεις κύριες κατηγορίες. Ωστόσο εκείνο που έχει μεγαλύτερη αξία είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, αφού επιτυγχάνονται ευκολότερα και γρηγορότερα 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια