Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως μια «συνεργασία» έχει ως επί το πλείστον θετικές ιδιότητες, αφού σημαίνει ότι δύο ή περισσότερες πλευρές εργάζονται μαζί για ένα κοινό στόχο, ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.
Είναι γεγονός πως αρκετοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες επιδιώκουν διακαώς να συνάψουν νέες συνεργασίες που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν παραπέρα στα επαγγελματικά τους δρώμενα, αφού ομολογουμένως έτσι θα δημιουργηθούν καινούργιες ευκαιρίες που αν αξιοποιηθούν σωστά θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τον ενδιαφερόμενο. Όμως υπάρχει και ο αντίποδας με τις προβληματικές συνεργασίες που μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα στο διάβα τους, και σε καμία περίπτωση δεν το αναφέρω ως σχήμα λόγου.
Εκείνο το στοιχείο που δεν είναι άμεσα κατανοητό από τον περισσότερο κόσμο που κυνηγάει το όνειρο της καριέρας είναι ότι οι τοξικές συνεργασίες έχουν την αρνητική ιδιότητα να αλλοιώνουν τον ορθό τρόπο σκέψης, να παίρνονται λάθος αποφάσεις κάτω από πίεση όταν υπάρχουν διενέξεις, να μην αποδίδεις σωστά στα καθήκοντα σου κ.λπ.
Οι συνεργασίες κρύβουν προκλήσεις
Όσο πιο σύντομα κατανοήσεις πως με το άτομο που θα συνεργαστείς θα βρεθείς αρκετές φορές σε τριβές και διαμάχες, όπως για ποιανού η άποψη θα περάσει, τόσο γρηγορότερα θα καταστείς πανέτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία που θα βρεθεί μπροστά σου, αφού ενδέχεται να μην ταιριάζουν τα χνώτα σου με τον συνεργάτη σου. Ακόμη και αν οι δυο σας θεωρείστε οι καλύτεροι στο είδος σας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχετε τα εχέγγυα να δουλέψετε αρμονικά και σωστά μεταξύ σας.
Επομένως θα ήταν σώφρον από την πλευρά σου να αντιληφθείς πως μία συνεργασία κρύβει αρκετές προκλήσεις, και ας μη φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Και μάλιστα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, ότι δεν γίνεται να προσπαθεί μόνο η μία μεριά να τα ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, αλλά απαιτείται συλλογική προσπάθεια από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη για να υπερκεραστούν. Οπότε αν υπάρχει ασυνεννοησία, και ο ένας δείχνει αδιαφορία, τότε όλα τα βάρη θα πέσουν στον άλλον, που αν συσσωρευτούν με το πέρασμα των καιρών θα μοιάζουν βουνό, και κάπως έτσι θα επέλθει αναπόφευκτα η σύγκρουση, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Είσαι διατεθειμένος να συμβιβαστείς;
Αν είσαι ατίθασος χαρακτήρας που δεν μπορεί να βάλει νερό στο κρασί του, τότε σε συνιστώ να σκεφτείς πολύ σοβαρά το ζήτημα πριν προβείς σε οποιαδήποτε συνεργασία, πόσο μάλλον να κλείσεις και συμβόλαιο που θα σε δεσμεύει για τα επόμενα έτη, γιατί εκεί αν αποφασίσετε να διαλύσετε τα τσανάκια σας, δυστυχώς θα αναγκαστείτε να πάτε στα δικαστήρια για να λύσετε τις διαφορές σας, ιδίως εάν διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα.
Τη σήμερον ημέρα, η πλειονότητα των ανθρώπων στη χώρα μας διακατέχεται από εγωιστικά πάθη, επιθετική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσεις σε μία τέτοια προσωπικότητα, και αν αναλογιστούμε παράλληλα, πως και εσύ είσαι ένα τέτοιο άτομο που επιθυμεί διαρκώς να γίνεται το δικό του, τότε μάλλον, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως θα προκύψουν ομηρικές μάχες με τον υποψήφιο συνεργάτη σου.
Μην συνεργάζεσαι με όσους δεν ταιριάζεις
Εδώ το πρώτο πράγμα που οφείλεις να πράξεις είναι να ψάξεις το ποιόν του υποψηφίου συνεργάτη σου, όπως για παράδειγμα να ρωτήσεις διάφορα άτομα που τον γνωρίζουν και έχουν μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το χαρακτήρα του. Ωστόσο για να μην πέσεις σε κάποια παγίδα, μην απευθυνθείς σε φίλους του, διότι αντί να σου πουν αλήθεια, θα προσπαθήσουν να το κολακέψουν, και επί της ουσίας πρόκειται για μία συνήθης νοοτροπία που τη συναντάς κατά κόρον στην Ελλάδα και απλά το κάνουν για να μη θάψουν το φιλαράκι τους.
Επιπρόσθετα, μία καλή τακτική για να ψυχολογήσεις κάποιο άτομο είναι να συναναστραφείς για λίγο καιρό μαζί του, διότι έτσι θα σου δοθεί η δυνατότητα να πάρεις μερικά δείγματα για το πως σκέφτεται και συμπεριφέρεται, και εν τέλει ποια είναι η κοσμοθεωρία του σε μείζονα ζητήματα που σε αφορούν άμεσα. Ο ελληνικός θυμόσοφος λαός λέει «κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε», δηλαδή είναι προτιμότερο να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για την έρευνα της προσωπικότητας του, παρά να τρέχεις μετά και να μη φτάνεις από τα κουνέλια που θα πάθεις.
Έχεις κοινό όραμα με τον συνεργάτη σου
Κοινό όραμα συνεπάγεται πως δύο άτομα έχουν την ίδια φιλοσοφία πάνω στα επαγγελματικά δρώμενα, και θα εργαστούν μαζί για να πετύχουν τον πολυπόθητο στόχο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και πάνω από όλα με όρεξη, αφού είναι κάτι που τους γεμίζει και δεν το κάνουν από αγγαρεία.
Ως γνωστόν, όλοι οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι έχουν την καλύτερη ιδέα πάνω σε κάποιο επιχειρηματικό εγχείρημα. Ωστόσο φαντάσου να είσαι ένας από αυτούς και να έρθει ο συνεργάτης σου και να απορρίψει την ιδέα σου, γιατί την θεωρεί από αστεία έως ανόητη, κάτι που δεν είναι εύκολο να το χωνέψεις αν είσαι ισχυρογνώμων. Οπότε θα υποχρεωθείς να κάνεις ένα βήμα πίσω, για να πραγματοποιηθεί το θέλημα του εταίρου σου, όσο κι αν δεν σου αρέσει.
Πάρα πολλές απόψεις προκαλούν σύγχυση
Ένα από τα γνωστότερα θέματα που τα εντοπίζεις συχνά σε συνεργασίες είναι να υπάρχουν για παράδειγμα τέσσερις συνεργάτες και ο καθένας να έχει μία διαφορετική γνώμη, και μάλιστα το χειρότερο από όλα είναι να επιδιώκει ο κάθε ένας από το μετερίζι του να επιβάλει τη δική του αμπελοφιλοσοφία, ακυρώνοντας τους υπόλοιπους.
Εννοείται πως εδώ μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα που ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι έτοιμο να εκραγεί. Ως συνήθως ο πιο λογικός κάνει πίσω για να μην τα τινάξει όλα στον αέρα, αλλά αυτό δεν δύναται να συμβαίνει εσαεί. Ακόμη και αν είσαι ένα σώφρων μυαλό που αποφεύγει τις διενέξεις, δεν γίνεται να αποδεχτείς μία λάθος επιχειρηματική ενέργεια για χάριν της επαγγελματικής ομονοίας μεταξύ σας, αφού μια λάθος απόφαση μπορεί να αποβεί μοιραία και να κλείσει η επιχείρηση σας.
Συνεργασίες σημαίνουν δικτύωση
Δεν θέλω να σταθώ μόνο στα αρνητικά στοιχεία που ενέχουν οι συνεργασίες, αλλά θεωρώ υποχρέωση μου να επισημάνω και τα προτερήματα που προσφέρουν. Ανεξάρτητα από τον τομέα που δραστηριοποιούμαστε, σίγουρα θα τύχει κάποια στιγμή στο κοντινό ή μακρινό μέλλον να μας προταθεί να συνεργαστούμε με κάποια άλλη επιχειρηματική οντότητα ή κάποιον μεμονωμένο επαγγελματία.
Είναι προς όφελος μας να είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε τέτοιες προτάσεις, με την μόνη βασική προϋπόθεση, είναι πως χρειάζεται να γίνεται προμελετημένα και όχι στα κουτουρού, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Όσο πιο δικτυωμένοι είμαστε, τόσο πιο πολύ θα πληθαίνουν οι προτάσεις περί συνεργασίας. Ενώ χρήζει άξιο αναφοράς το γεγονός πως κάποιες ηχηρές συνεργασίες θα μας βοηθήσουν να επεκτείνουμε στο έπακρο τη φήμη μας, και να δώσουμε τεράστια ώθηση στην επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Επομένως δικτυωθείτε άφοβα και δεν θα χάσετε.
Επιπλέον μία συνεργασία μπορεί να μας διδάξει πολλά πράγματα που μέχρι τώρα αγνοούσαμε, και να μάθουμε άγνωστες τεχνικές μεθόδους και πρακτικές που ίσως να ήταν ανέφικτο να τις αντιληφθούμε εάν πορευόμαστε μόνοι καθόλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας. Και τέλος θα παραθέσω μία παροιμία που έχει μεγάλο νόημα, δηλαδή «ισχύς εν τη ενώσει».
0 Σχόλια