Γιατί πρέπει να κρατάς επαγγελματικό ημερολόγιο

giati-prepei-na-kratas-epangelmatiko-imerologio

Η παρηκμασμένη συμπεριφορά της ανοργανωσιάς συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα στα επαγγελματικά δρώμενα, σχεδόν σε όλους τους τομείς, και μάλιστα, το αξιοπερίεργο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως αυτή τη νοοτροπία δεν τη συναντάς μονάχα σε αποτυχημένους, αλλά και σε σοβαρούς ανθρώπους που υποτίθεται ότι θεωρούνται καριερίστες και έχουν μεγαλεπήβολους στόχους που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή.

Φυσικά ορισμένοι που δεν κατανοούν το ζήτημα, εύλογα θα αναρωτηθούν γιατί πρέπει να κρατάς ημερολόγιο και ποιο το όφελος να μπεις σε τούτη τη διαδικασία να σημειώνεις ότι σου κατέβει στο κεφάλι σε καθημερινή βάση ή έστω μερικές φορές την εβδομάδα; Θα σας δώσω την απάντηση στις παρακάτω ενότητες, αναλύοντας λεπτομερώς τα οφέλη.

Τι είναι ένα επαγγελματικό ημερολόγιο

Είναι ένα χώρος όπου καταγράφεις τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τους στόχους, τις ιδέες και άλλα προσωπικά πράγματα που σε ενδιαφέρουν στον επαγγελματικό σου τομέα. Ωστόσο σε ένα επαγγελματικό ημερολόγιο, καλό είναι να αποφεύγεις να βάζεις περιττά πράγματα που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο σου, γιατί προφανώς θα μετατραπεί από ένα χρήσιμο εργαλείο υπενθύμισης σε ένα ρομάντζο που πλέον δεν θα έχει κανένα χρηστικό νόημα  για το σκοπό που αρχικά θέλησες να το δημιουργήσεις.

Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα πως το ημερολόγιο είναι η επέκταση του μυαλού μας, και εκεί μέσα παραθέτουμε όσα γεγονότα έχουμε βιώσει, και όσα επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε στο κοντινό ή μακρινό μέλλον. Ωστόσο για να έχει αξία αυτό το εγχείρημα πρέπει να είμαστε ειλικρινής με όσα γράφουμε εκεί μέσα, και εφόσον δεν δύναται να είμαστε αμερόληπτοι στα γραφόμενα μας, τότε ενδείκνυται να μην σημειώσουμε τίποτα, γιατί θα μας βγάλουν εκτός τροχιάς, και αντί να μας ωφελήσει, ίσως τελικά να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Σημείωση των ιδεών

Σίγουρα μας έχει τύχει πολλές φορές εκεί που καθόμαστε αμέριμνοι και πίνουμε τον καφέ μας να μας έρθει μία καταπληκτική ιδέα που ενδεχομένως να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε ένα στάσιμο κομμάτι στον επαγγελματικό μας ορίζοντα που μέχρι τώρα μας ταλάνιζε για πάρα πολύ καιρό. Τέτοιου είδους ιδέες μπορεί να μας έρθουν στο μυαλό πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα ή μέσα μία εβδομάδα, και προφανώς εξυπακούεται πως δεν θα είναι όλες αξιόλογες. Εν τούτοις η καταγραφή εκείνων που κατά την κρίση σας φαντάζουν σοβαρές είναι απαραίτητο να καταχωρηθούν.

Τα άτομα που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και θεωρούνται αποφασιστικοί, εννοείται πως έχουν τεράστιες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν κάποιες από τις ιδέες που είχαν σημειώσει παλαιότερα σε ανύποπτο χρόνο στο επαγγελματικό ημερολόγιο τους, και αφού τις μελέτησαν ξανά, μπορεί να έχουν βρει κάποιο διαφορετικό τρόπο ώστε να επιτευχθούν.

Καταγραφή των στόχων

Οι στοχοθεσίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά για την επίτευξη του οράματος σας, πράγμα που σημαίνει ότι εάν έχετε καταγράψει τους στόχους σας, όπως εκείνοι που απαιτείται να γίνουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσα και μακροπρόθεσμα θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα για το ξεσκαρτάρισμα, ώστε να μπει μία τάξη μέσα στο μυαλό σας, και κατ' επέκταση να θέσετε προτεραιότητες. Με λίγα λόγια, σε ποιους στόχους είναι αναγκαίο να εστιάσετε πρώτα, και σε ποιούς δευτερευόντως.

Αυτή η μεθοδολογία θα σας βάλει στη διαδικασία να ξεκινήσετε ένα ουσιώδη προγραμματισμό που θα συνοδεύεται από χρονοδιαγράμματα προκειμένου να φτάσετε γρηγορότερα στο επιθυμητό σημείο. Η οργάνωση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, ούτως ώστε να υπάρχει μία αρχή, μία μέση και ένα τέλος, και όποτε καταστεί απαραίτητο να εγκαταλείψετε τους ανέφικτους στόχους, που ακόμη κι αν περάσουν 20 χρόνια δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, αφού επί της ουσίας μιλάμε για ψευδαισθήσεις, και τους είχατε θέσει  κάποτε γιατί ενδεχομένως να πέσατε σε πλάνη στις αρχικές εκτιμήσεις σας.

Ανάλυση των σκέψεων

Το επαγγελματικό ημερολόγιο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλύσετε τις σκέψεις που έχετε σημειώσει κατά το παρελθόν για να αντιληφθείτε και να διακρίνετε, κατά πόσο σκέφτεστε ορθολογικά και αν αυτά που έχετε γράψει ευσταθούν ή πρόκειται για αρλούμπες. Εν ολίγοις θα σας δώσει το έναυσμα να αναθεωρήσετε εκείνα τα στοιχεία που ενδεχομένως είναι λάθος και χρειάζεται επειγόντως  να αλλάξετε φιλοσοφία. Να θυμάστε πως και οι σπουδαιότεροι άνθρωποι κάνουν λάθη, απλά έχουν το υπόβαθρο και το γνώθι σαυτόν να τα αναγνωρίζουν.

Καταγραφή αποτυχιών και επιτυχιών

Αυτή η τακτική σας επιτρέπει να καταλήξετε σε συμπεράσματα που ενδεχομένως να μην το κάνατε υπό άλλες συνθήκες. Δεδομένου ότι το επαγγελματικό ημερολόγιο είναι ιδιωτικό, μπορείτε να προβείτε στην αντικειμενική αξιολόγηση των επιτυχιών και των αποτυχιών, δίχως να σας επηρεάζει κάποιος τρίτος και χωρίς να λογοδοτήσετε σε κανέναν. 

Είναι μία προσωπική ανασκόπηση όλων των ενεργειών σας σε βάθος χρόνου που σας παρέχει τα εχέγγυα να ξεδιαλύνετε ορισμένα υποτιθέμενα μυστήρια για το τι πήγε στραβά. Μην ξεχνάτε πως ο άνθρωπος από τη φύση του έχει την νοοτροπία να διαγραφεί από το νου του οτιδήποτε αρνητικό και να κρατάει μόνο τα θετικά. Ωστόσο μία τέτοια στρατηγική είναι πέρα για πέρα λάθος, διότι εάν σβήσεις τις αποτυχίες σου από το τεφτέρι, θα είναι σαν να βαδίζεις σε λάθος δρόμο και να ζεις μία ουτοπία που δεν οδηγεί πουθενά. 

Να σας υπενθυμίσω ότι οι επιτυχίες είναι τυπικά η εκπλήρωση των αναγκών μας, αυτές που εμείς έχουμε ορίσει ως η κορυφή του παγόβουνου στην επαγγελματική μας μετεξέλιξη, και όταν τις έχουμε κάπου καταγεγραμμένες και τις μελετάμε, τότε αυτόματα θα μπορούμε να αντλούμε ψυχικές δυνάμεις για την υπόλοιπη δύσκολη πορεία που θα διαβούμε.

Στιγμές

Σε αυτό το κομμάτι εισάγουμε στο επαγγελματικό ημερολόγιο εκείνες τις στιγμές που χρήζουν άξιες αναφοράς για να μας υπενθυμίζουν μερικά γεγονότα που συνέβησαν από λάθος ή σωστό χειρισμό των καταστάσεων, και κατά συνέπεια θα μπορούμε στο μέλλον, είτε να αποφύγουμε παρόμοιες κακοτοπιές, είτε να επιδιώξουμε να επαναληφθούν αν μας κάνουν καλό. 

Εδώ εναπόκειται καθαρά στην κρίση του καθενός με ποιο μάτι βλέπει και αξιολογεί τις περιστάσεις που βιώνει και πως θα τις διαχωρίσει σε διάφορες κατηγορίες. Οι στιγμές είναι γεγονότα που μας σημάδεψαν είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό και ουσιαστικά είναι σημεία ορόσημα που μπορεί τώρα να μοιάζουν σημαντικά, αλλά μετά από λίγους μήνες που θα τα ξανά μελετήσουμε να φαίνονται αδιάφορα. Όμως θα λειτουργούν ως υπενθύμιση για όσα έχουμε περάσει.

Σημείωσεις συναντήσεων

Ένας πραγματικά πολυάσχολος επαγγελματίας είθισται να έχει εντός της ημέρας πολυάριθμα ραντεβού, κάτι που μεταφράζεται στο ότι πρέπει να είμαστε τυπικοί και να πηγαίνουμε σε κάθε συνάντηση που έχουμε δώσει το λόγο μας ότι θα παραβρεθούμε. Εάν δεν σημειώνουμε τα ραντεβού μας, τότε θα καταλήξουμε να φερόμαστε αντιεπαγγελματικά και ως γνωστόν τέτοιου είδους ατοπήματα δεν συγχωρούνται στην επαγγελματική πιάτσα με αρνητική συνέπεια να μας βγει το κακό όνομα, και υποψήφιοι πελάτες να μας αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι μαζί μας θα έχουν κακά ξεμπερδέματα.

Επιπρόσθετα, δεν αρκεί μόνο να πηγαίνουμε στα ραντεβού, αλλά να είμαστε μερικά λεπτά νωρίτερα από την προκαθορισμένη χρονική στιγμή που έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε εκεί. Φερειπείν μου έχει συμβεί άπειρες φορές να έχω κάποια επαγγελματική συνάντηση, και εκείνος που περίμενα να έρθει με έστησε περίπου για μισή ώρα, και αναγκάστηκα να τον πάρω τηλέφωνο για να τον ενημερώσω πως θα ακυρώσω αυτό το ραντεβού, αφού έπρεπε να πάω αμέσως στο επόμενο, διότι οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν ευθύνομαι εγώ για τις επιπολαιότητες του αλλουνού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια