Έμπνευση ως εργαζόμενος όταν δουλεύεις σε ξένη επιχείρηση

empnefsi-os-ergazomenos-otan-douleveis-se-xeni-epicheirisi

Παρόλο που μοιάζει περίεργο ως σκέψη, πάντα υπάρχει κάποια έμπνευση πίσω από όλα όσα κάνουμε στον εργασιακό μας τομέα και στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφοροι έμμεσοι και άμεσοι παράγοντες που μπορούν να εμπνεύσουν τους εργαζομένους να εργαστούν πιο σκληρά. Μπορεί ενδεχομένως να θέλουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, να θέλουν να κάνουν καλή εντύπωση στο προϊστάμενο ή στο αφεντικό για να αναρριχηθούν ψηλότερα στα σκαλιά της ιεραρχίας μέσα στην επιχείρηση. 

Τέτοιοι είδους παράγοντες έχουν τα εχέγγυα να παρακινήσουν τον οποιοδήποτε υπάλληλο να εργαστεί με πλήρη αφοσίωση στην εταιρεία του. Ναι, είναι πολύ σημαντικό να εμπνευστείτε για να δώσετε το καλύτερο σας εαυτό στα καθήκοντα που έχετε αναλάβει, διότι σε διαφορετική περίπτωση αν εργάζεστε πάνω σε ένα αντικείμενο που δεν σας γεμίζει ψυχολογικά, τότε θα είναι σαν να κάνετε αγγαρεία ή κάποιο καταναγκαστικό έργο, που επί της ουσίας δεν θα σας βοηθάει να δώσετε το 100% των δυνατοτήτων σας.

Αλλά, γιατί είναι αναγκαίο να καθοδηγούμαστε από έμπνευση σε ατομικό επίπεδο όταν δουλεύουμε σε μία ξένη εταιρεία; Ποιο είναι το όφελος να βρεις έμπνευση στη δουλειά σου, αφού ότι και να κάνεις θα κερδίσει μόνο εργοδότη σου; Παρακάτω θα σας παραθέσω τις απαντήσεις για όλες αυτές τις ερωτήσεις. Ας δούμε λοιπόν, λεπτομερώς ορισμένα βασικά στοιχεία που πολύ πιθανόν θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε διαφορετικά, και να ανακαλύψετε ορισμένες πτυχές που ίσως να αγνοούσατε μέχρι τώρα, ούτως ώστε να αντιμετωπίζεται την εργασία σας με θετικό μάτι.

Μόνο έτσι θα πετύχετε γρηγορότερα τους στόχους

Αυτή η παράμετρος αφορά κυρίως όσους θέλουν να επεκτείνουν την επαγγελματική του σταδιοδρομία, και να μην παραμένουν στάσιμοι στο ίδιο πόστο για όλη τη ζωή τους. Οφείλετε να έχετε κατά νού πως όταν ο προϊστάμενος σας σας βλέπει απλά να εκπληρώνεται τα καθήκοντά σας, δίχως να δείχνετε ζήλο ή χωρίς να κάνετε το κάτι παραπάνω οικειοθελώς, τότε αυτόματα μπαίνετε στην κατηγορία εκείνων των υπαλλήλων πού βρίσκονται υπό αναπλήρωση από έναν καινούργιο ενδιαφερόμενο σε τούτη τη θέση, που θα είναι γεμάτος ενέργεια και θα κάνει με όρεξη αυτό που έχει αναλάβει.

Καμία ιδιωτική εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της δεν επιθυμεί να έχει στο δυναμικό της υπαλλήλους που τυχαίνει απλά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γιατί ίσως να καταλήξει να γίνει περίπου κάτι σαν δημόσια υπηρεσία που εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κάποιο ουσιώδες κίνητρο -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- να υπερβαίνουν τα όρια τους για να προχωρήσει μπροστά το τμήμα του δημόσιου οργανισμού που εργάζονται. 

Άλλωστε για αυτό έχει εφευρεθεί η έννοια και ο θεσμός της σύμβασης εργασίας, προκειμένου να μη δεσμεύονται οι επιχειρήσεις με εργασιακά βαρίδια που θα τους ακολουθούν για τα επόμενα χρόνια, και θα τους προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο μην βιαστείτε να κατηγορήσετε ότι όλα αυτά ισχύουν μόνο στην Ελλάδα, διότι σχεδόν όλες οι χώρες το δυτικού πολιτισμού κινούνται στα ίδια πλαίσια, αφού όσο πιο παραγωγικές και κερδοφόρες είναι οι εταιρείες, τόσο περισσότερο αυξάνεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του εκάστοτε κράτους.

Η έμπνευση αποβάλλει το άγχος

Ναι αγαπητοί μου φίλοι, σωστά διαβάσατε, και δεν πρόκειται για κάποιο συντακτικό λάθος. Όταν διακατέχεσαι από δημιουργική έμπνευση, τότε αυτόματα βάζεις τα θεμέλια να είσαι πιο παραγωγικός και να περνάει το οκτάωρο πιο ευχάριστα. Χρήζει άξιο αναφοράς το γεγονός πως οι υπάλληλοι που αισθάνονται αγχωμένοι κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, και αυτή η παράλογη κατάσταση διαρκεί για πολλά συναπτά έτη, τότε σιγά-σιγά θα αρχίσουν να βγαίνουν τα ψυχοσωματικά προβλήματα και να κλονίζεται η υγεία τους.

Με λίγα λόγια, ακόμη και αν δεν σε ικανοποιεί η δουλειά σου, διότι αναγκάζεσαι να εργάζεσαι σε ένα άλλο άσχετο τομέα από αυτόν που έχεις σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο ή έστω έλαβες ειδίκευση από κάποιο ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ. τουλάχιστον φρόντισε να είσαι συνεπής στα καθήκοντα σου, γιατί παραμονεύει η απόλυση και θα μείνεις άνεργος σε μία εποχή που πλέον είναι δυσεύρετη, ακόμη και η ημιαπασχόληση.

Η έμπνευση είναι μεταδοτική

Ένα εμπνευσμένο άτομο διαδίδει αυτή την θετική αύρα παντού και κάπως έτσι γίνεται πιο ευχάριστο το κλίμα στον εργασιακό σας χώρο. Αναλογιστείτε τι θα γινόταν, αν συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή στο γραφείο να υπήρχε μιζέρια, γκρίνια και νεύρα, και αυτό από έναν κακόκεφο άνθρωπο να μεταδίδεται και στους υπόλοιπους συναδέλφους που δεν φταίνε σε τίποτα και τελικά το κλίμα να γίνει τεταμένο και μάλιστα να έχει διάρκεια αυτό το πράγμα. Όλοι θα καταντήσουν να γίνουν ψυχασθενείς.

Θα σας διηγηθώ μία προσωπική ιστορία που είχα συναντήσει σε ένα γραφείο ενός γνωστού μου επιχειρηματία πριν μία δεκαετία περίπου, όπου όταν είχα ελεύθερο χρόνο μετέβαινα στην επιχείρηση του για να τον δω και να συζητήσουμε λιγάκι. Λοιπόν, κάθε φορά που βρισκόμουν εκεί άκουγα φωνές και τσιρίδες από το υπαλληλικό προσωπικό που μάλωνε μεταξύ του για ασήμαντες αφορμές και αιτίες. Ωστόσο, τούτη η κατάσταση είχε ως συνέπεια να μην αποδίδουν οι εργαζόμενοι, ενώ το αφεντικό από τη μεριά του δεν έπαιρνε την απόφαση να τους απομακρύνει, και τελικά μετά από λίγα χρόνια έκλεισε η επιχειρηματική οντότητα, κυρίως για αυτό το λόγο.

Αυτή η συνισταμένη με τις τοξικές συμπεριφορές έχει καταλήξει να αποτελεί μάστιγα σε αρκετές εταιρείες ανά την υφήλιο. Επομένως, στο σύγχρονο επιχειρείν, όλοι οι ευσυνείδητοι εργοδότες έχουν θεσπίσει διάφορα προγράμματα που θα ανεβάζουν την ψυχολογία των εργαζομένων, όπως διάλειμμα 15 λεπτών για γυμναστική σε καθημερινή βάση από εξειδικευμένο γυμναστή,  και άλλα πολλά ώστε ώστε οι ανθρώποι που δουλεύουν σε αυτό το μέρος να αποβάλουν το άγχος που αισθάνονται και τους κάνει να καταπιέζονται.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την επίτευξη στόχων

Μην ξεχάσετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας για την επίτευξη μικρών στόχων. Παρόλο που είναι στην ανθρώπινη φύση να απαιτούμε από τον εαυτό μας να καταφέρει περισσότερα πράγματα από το αναμενόμενο, εν τούτοις αυτή η μεθοδολογία οδηγεί κατευθείαν προς το αδιέξοδο αρνητικό πρόσημο να αισθανόμαστε πάντα αποτυχημένοι και ανικανοποίητοι, κάτι ποτ φυσικά είναι πέρα για πέρα λάθος.

Επομένως, οι ανταμοιβές μας ενθαρρύνουν να εργαστούμε σκληρότερα και πιο αποδοτικά. Για παράδειγμα, εάν τελειώσετε κάποια μικρή εργασία, φροντίστε να κεράσετε στον εαυτό σας μια σοκολάτα στο μεσημεριανό γεύμα ή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τονώσει το πνευματικό σας πεδίο. Ενώ όταν λαμβάνουν χώρα μεγαλύτερα επιτεύγματα από την πλευρά σας, τότε θα ήταν συνετό να μεγεθύνετε το ύψος των επιβραβεύσεων, αλλά όλα αυτά πλαίσια της λογικής, που δεν αντιβαίνουν ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες μιας ισορροπημένης ζωής και ξεφύγετε από το στόχο σας.

Η έμπνευση σε ακολουθεί παντού

Όταν μάθεις να λειτουργείς κάτω από συγκεκριμένες παραμέτρους που έχουν ως επίκεντρο την αισιοδοξία και τη θετική σκέψη, τότε είναι σίγουρο πως έτσι θα εξακολουθείς να πορεύεσαι σε κάθε περίσταση που βρίσκεις μπροστά σου, και κατά συνέπεια θα έχεις τα εφόδια να ξεπερνάς κάθε δυσκολία. Όσοι από εσάς τυχαίνει να έχετε ασχοληθεί με την αυτοβελτίωση, θα γνωρίζετε αδιαμφισβήτητα πως η έμπνευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για να περάσεις στο επόμενο επίπεδο της πνευματικότητας, ώστε να μη συνεχίσεις να συμπεριφέρεσαι σαν ανθρωπάκι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια